Babka Jabłkowa – Genialne ciasto, które nie ma sobie równych. Doskonała na każdą okazję i dla całej rodziny

Pyszna, aromatyczna i pełna smaku babka jabłkowa to ciasto, które zawsze gości na moim uroczystym i świątecznym stole. Szybki i prosty w wykonaniu deser, bogaty w wyjątkowy smak cydru nie pozostawi wobec siebie nikogo obojętnym.

 

Dzięki takim właśnie przepisom, Twoje kulinarne wyczyny stają się wyjątkowe. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • Mąka pszenna 350 g
  • Cydr 250 ml
  • Masło 200 g
  • Cukier 200 g
  • Kwaśna śmietana 100 g
  • Jajka 2 szt.
  • Ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Soda 0,25 łyżeczki
  • Skrobia kukurydziana 15 g
  • Gałka muszkatołowa 0,5 łyżeczki
  • Cynamon 1 łyżeczka
  • Sól 1 łyżeczka

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Cydr przelej do garnka i doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Odstaw do wystygnięcia. Do połowy cydru, dodaj wanilinę i śmietanę. Dobrze wymieszaj.

2. Roztop 180 g masła i odstaw do wystygnięcia. W wygodnej misce, wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, skrobię kukurydzianą, sól, sodę oczyszczoną, pół gałki muszkatołowej i cynamon.

3. W osobnej misce, ubij jajka ze 150 g cukru i jajek. Delikatnie mieszając, dodawaj stopniowo stopione masło oraz suche składniki. Na koniec, dodaj masę cydrowo-śmietanową. Dokładnie wymieszaj, do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji ciasta.

4. Przełóż gotowe ciasto do wysmarowanej masłem i posypanej mąką formy i wygładź.

 

5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 160 ° C, przez 60–80 minut. Gotowość sprawdzaj wykałaczką lub drewnianym patyczkiem.

6. Pozostały cydr, wymieszaj ze szczyptę soli, 50 g cukru, resztę cynamonu, gałką muszkatołową i 1 łyżką roztopionego masła. Przygotowaną mieszanką, wysmaruj dokładnie wierzch, boki babki i wstaw do lodówki na całą noc. Gotowe!

 

Przed podaniem, możesz udekorować babkę cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Do ciasta przed pieczeniem, możesz również dodać rodzynki lub suszone morele – będzie jeszcze bardziej aromatyczna. Smacznego!

error: Content is protected !!