Golonka w rękawie – Marynata przygotowana z tych składników sprawia, że wprost rozpływa się w ustach
72 331
Przepis polecam w szczególności miłośnikom doskonałej sztuki mięsa na talerzu. Przygotowana w tej marynacie golonka, jest delikatna, miękka, aromatyczna i bardzo smaczna. Moja rodzina, taką uwielbia najbardziej i robię ją zawsze tylko w ten sposób. Do dzieła!
SKŁADNIKI:
Golonka wieprzowa
7 ząbków czosnku
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżka miodu
1 łyżka musztardy
sól do smaku
czarny pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Golonkę umyj, oczyść i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie, zrób w niej małe nacięcia i powkładaj w nie po 1/4 ząbka czosnku. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
2. W wygodnej misce, wymieszaj sos sojowy, miód, musztardę i zioła prowansalskie. Golonkę natrzyj dokładnie przygotowaną marynatą i wstaw do lodówki na 12 godzin.
3. Po tym czasie, włóż golonkę do rękawa i zabezpiecz brzegi.
4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 190 ° C, przez 2 godziny. Następnie przetnij rękaw i piecz kolejne 30 minut. Gotowe!
Golonka z rękawa w tej niezwykłej marynacie, najlepiej smakuje z ziemniakami i zestawem surówek z świeżych warzyw. Smacznego!