Naleśniki na majonezie – Delikatne i puszyste, wprost rozpływają się w ustach. Twoi bliscy będą zachwyceni
9 573
Moi bliscy, a w szczególności najmłodsi uwielbiają naleśniki w każdej możliwej postaci. Dlatego też, długo szukałam doskonałego przepisu na ciasto naleśnikowe, które po usmażeniu stanie się delikatnym, puszystym i najsmaczniejszym naleśnikiem. Dzielę się dziś z Wami przepisem, więc do dzieła!
SKŁADNIKI:
0,5 litra ciepłej wody
9 łyżek mąki pszennej
2 łyżki majonezu
2 jajka
2 łyżki cukru
15 g cukru waniliowego
2 łyżki oleju roślinnego
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
1. Trzepaczką lub mikserem wymieszaj majonez, jajka, cukier, sól i cukier waniliowy.
2. Następnie, dodaj ciepłą wodę, olej i przesianą mąkę. Dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
3. Odstaw gotowe ciasto na 20 minut.
4. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju – tłuszcz dodajesz tylko raz na początku smażenia.
5. Smaż cienkie naleśniki przez 1-2 minuty z każdej strony. Gotowe!
Naleśniki podawaj bezpośrednio po usmażeniu z dżemem, miodem lub ulubionymi owocami. Smacznego!