Nadziewane mielone – Zawsze robię je tylko w ten sprawdzony sposób. Wprost rozpływają się w ustach
19 493
Pomysł na doskonałe danie obiadowe, polecam miłośnikom dań mięsnych w oryginalnej odsłonie. Doskonale smakują z ziemniakami, frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami oraz zestawem surówek z świeżych warzyw. Do dzieła!
1. W misce wymieszaj mięso ze startą na tarce o drobnych oczkach cebulą (możesz ją zmielić z mięsem w maszynce), solą i pieprzem.
2. Masło pokrój w kosteczkę, ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach, koperek posiekaj.
3. Do masy mięsnej dodaj teraz jajka, sok cytrynowy, 1 łyżeczkę soli, pół łyżeczki papryki oraz ulubione przyprawy. Dobrze wszystko wymieszaj.
4. Teraz, przygotuj ciasto do obtoczenia: W misce, wymieszaj 2 łyżki mąki pszennej oraz kukurydzianej, szczyptę proszku do pieczenia oraz 1/4 szklanki wody. Z przygotowanej masy mięsnej, uformuj kulki i lekko rozpłaszcz je w dłoni.
5. Do każdej mięsnej kulki włóż kosteczkę masła obtoczonego w koperku i trochę startego sera, a następnie zawiń szczelnie w mięsie i uformuj zgrabne kotleciki.
6. Kotlety obtocz najpierw w mące, a następnie w przygotowanym wcześniej cieście.
7. Smaż na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony. Smacznego!
Nie zapomnij podzielić się tym przepisem z rodziną i przyjaciółmi, a z nami swoimi wrażeniami!