Marynowana cukinia – Genialna przekąska, która zachwyci każdego bez wyjątku. Śpiesz się, póki sezon w pełni
21 641
Zawsze z ogromną tęsknotą oczekuję lata i rozpoczęcia sezonu na pyszną i zdrową cukinię. Jestem jej najwierniejszą fanką, więc z prawdziwą przyjemnością dzielę się z Wami przepisem na genialną marynowaną cukinię.
Możesz mi wierzyć, ten smak zachwyci każdego bez wyjątku i znika ze stołu ekspresowo. Do dzieła!
SKŁADNIKI:
500 g młodej cukinii
70 g oleju roślinnego
1,5 łyżeczki soli
5-6 ząbków czosnku
2 łyżki octu
2 łyżki miodu
mielony czarny pieprz
świeże zioła
PRZYGOTOWANIE:
1. Jeśli Twoja cukinia jest duża i „stara” – obierz ją ze skórki i wydrąż nasiona. Jeśli zaś młoda, umyj i pokrój obieraczką do warzyw w cienkie plasterki. Odstaw ją na jakiś czas na sitku, aby pozbyć się nadmiaru wody.
2. Teraz, przygotuj marynatę: W misce, wymieszaj miód z olejem słonecznikowym, octem, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanymi drobno ziołami.
3. Odciśnij cukinię z wody, zalej przygotowaną wcześniej marynatą, wymieszaj i wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Gotowe!
Świeża, młodziutka cukinia, aromatyczna i pełna zdrowia, może być samodzielną przekąską lub doskonałym dodatkiem do dań rybnych, mięsnych i ziemniaczanych. Pięknie wygląda i smakuje obłędnie. Smacznego!