Kurczak pieczony z kapustą – Pyszny i szybki posiłek dla całej rodziny i na każdą okazję
2 228
Moje dzieci uwielbiają pieczonego kurczaka w każdej postaci, ale kiedy ma do tego jeszcze złocistą i chrupiącą skórkę – pierwsze biegną do stołu.
Niestety nie mogę tego samego powiedzieć o kapuście… Dlatego znalazłam doskonały sposób, aby skutecznie je do tego zachęcić. Ponieważ kurczak ma doskonały smak, jest soczysty i delikatny, to i kapusta jest pyszna. Kapusta, pieczona pod kurczakiem wciąga jego smaki i dlatego dzieci polubiły jej smak od pierwszego kęsa… Do dzieła!
SKŁADNIKI:
4 udka z kurczaka
3 ząbki czosnku
20 ml oliwy z oliwek
sól
pieprz
czerwona mielona papryka
1 główka białej kapusty
PRZYGOTOWANIE:
1. Dużą blaszkę do pieczenia, wysmaruj olejem i poukładaj na niej pokrojoną w 2 cm. plastry kapustę.
2. Z wierzchu, dopraw ją do smaku solą, pieprzem i ułóż na niej udka z kurczaka.
3. W miseczce, wymieszaj oliwę z oliwek z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i czerwoną mieloną papryką ( dla wzmocnienia smaku, możesz również dodać bazylię i kolendrę). Przyprawami, natrzyj udka z kurczaka na całej powierzchni.
4. Piecz na złoty kolor przez 45 minut, w piekarniku, rozgrzanym do 180 ° C. Gotowe!
Kurczaka pieczonego na kapuście, koniecznie podawaj na gorąco. Idealnie smakuje z puree ziemniaczanym. Smacznego!