Ziemniaczki w cieście – Nie uwierzysz jak łatwo, można zmienić zwyczajny produkt w wyjątkowe danie. Tego smaku nie da się łatwo zapomnieć
2 569
Ziemniaczki w cieście, polecam wszystkim miłośnikom pieczonych ziemniaków, lubiącym eksperymentować w kuchni i ceniącym swój czas w niej spędzony.
Osobiście znam bardzo wiele przepisów na genialne dania z pieczonymi ziemniakami w roli głównej, jednak ten jest wyjątkowy. Łatwość i prostota przygotowania sprawia, że oprócz mnóstwa zaoszczędzonego czasu wolnego, gwarantujesz bliskim smaczny, oryginalny i gorący posiłek w krótkim czasie. Koniecznie musisz spróbować!
SKŁADNIKI:
Ziemniaki 1,5 kg
Jajka 2 szt.
Kwaśna śmietana 1,5 łyżki
Mąka pszenna 1,5 łyżki
Sól 1 łyżeczka
Papryka 1 łyżeczka
Koper 10 g
Olej słonecznikowy
PRZYGOTOWANIE:
1. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Potem je odcedź i odstaw do przestygnięcia.
2. W głębokiej misce, wymieszaj jajka ze śmietaną, dodaj sól, paprykę, mąkę, drobno posiekany koperek i wszystko dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Ziemniaki najpierw obtocz w cieście, a następnie smaż na rozgrzanej patelni z olejem.
3. Podczas smażenia, przewracaj ziemniaki na wszystkie strony tak, aby miały złocisty kolor z każdej strony. Nadmiar tłuszczu, odsącz na ręczniku papierowym. Gotowe!
Ziemniaczki w cieście, podawaj na gorąco z mięsem i zestawem surówek z świeżych warzyw. Miękkie i delikatne w środku z chrupiącą skórką na zewnątrz, zachwycą wszystkich bez wyjątku. Smacznego!