Tskan z mięsem – Przepis skradłam swojej przyjaciółce, która przywiozła go z Północnego Kaukazu. Ten smak, zostanie z Tobą na dłużej

Północny kaukaz, to bardzo piękne i urokliwe miejsce, a jego urozmaicone, smaczne i sycące potrawy to odzwierciedlenie zamiłowania do chleba, oraz wszelkiego rodzaju chlebków pita, placków i nadziewanych ciast. Są one głównym produktem spożywczym. Najbardziej powszechnym w tym regionie, jest tskan z mięsem i ziemniakami.

 

 

Przygotowanie tej potrawy, to niemal rytuał który jest nie tylko fascynujący, ale również bardzo odmienny od praktycznej, szybkiej i łatwej w przygotowaniu kuchni europejskiej, a najbardziej znanych nam wszystkim fast-foodów. Trzeba przyznać, że wyciągając pachnący, rumiany tskan z piekarnika, można poczuć duży szacunek dla kultury kaukaskiej. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • Mąka pszenna 500 g
  • Mięso wołowe 500 g
  • Masło 300g
  • Ziemniaki 4 szt.
  • Cebula 2 szt.
  • Jajko 1 szt.
  • Olej słonecznikowy 2 łyżki stołowe
  • Sól 2 łyżeczki
  • Cukier 0,5 łyżeczki
  • Woda 200 ml
  • Czarny mielony pieprz 0,5 łyżeczki

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do przesianej mąki, dodaj 1 łyżeczkę soli, cukier, wodę i olej. Ugnieć jednolite, gładkie ciasto i podziel je na dwie części (większą i mniejszą). Uformuj z niego kulki, przykryj i odstaw na 20 minut.

 

2. Gdy ciasto odpoczywa, przygotuj nadzienie: Obrane ziemniaki, pokrój w plastry, cebulę w cienkie piórka, a mięso zmiel w maszynce do mięsa. Do mięsa, dodaj 1 łyżeczkę soli, pieprz i dobrze wymieszaj.

 

3. Oba ciasta cienko rozwałkuj i posmaruj obficie roztopionym masłem. Potem zwiń je znowu w kulkę, odstaw na chwilę i powtórz czynność jeszcze dwa razy.

 

4. Na blaszce, wysmarowanej tłuszczem ułóż większą część rozwałkowanego ciasta, poukładaj na nim najpierw ziemniaki, potem mięso i cebulę. Teraz przykryj mniejszym, rozwałkowanym ciastem, sklej brzegi i wysmaruj wierzch masłem. Zrób na czubku małe nacięcia nożem.

 

5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 30 minut. Następnie, wysmaruj powierzchnię ciasta roztrzepanym jajkiem i piecz przez kolejne 30 minut, w temperaturze 170 stopni. Gotowe!

 

 

Prawdziwy tskan musi być duży, aby nasycić całą rodzinę. Chrupiące ciasto z aromatycznym nadzieniem nikogo nie pozostawi obojętnym i znika ze stołu błyskawicznie. Smacznego!

error: Content is protected !!