Biszkopt z owocami – Lekki, łatwy, prosty i szybki w przygotowaniu deser, który zachwyci wszystkich bez wyjątku
67 059
Genialny, lekki biszkopt z owocami, polecam wszystkim miłośnikom zdrowych deserów, które można jeść bez żadnych wyrzutów sumienia.
Puszysty i delikatny biszkopt z owocami sezonowymi lub tymi, które lubisz najbardziej to idealna propozycja do popołudniowej herbatki lub kawki z najbliższymi, a także na każdy uroczysty stół. Pięknie wygląda i przygotujesz go z tanich, łatwo dostępnych składników, które zawsze znajdziesz w swojej kuchni. Do dzieła!
SKŁADNIKI:
Jajka 5 szt.
Mąka pszenna 350 g
Cukier 250 g
Kwasek cytrynowy 0,5 łyżeczki
Wanilina 10 g
Kiwi 2 szt.
Brzoskwinia 2 szt.
PRZYGOTOWANIE:
1. Zacznij od przygotowania puszystego i ładnie wyrośniętego biszkopta: Ubij jajka (ze sprawdzonego źródła i o temperaturze pokojowej) z cukrem, przez co najmniej 10 minut na wysokich obrotach. Potem dodaj kwasek cytrynowy, wanilinę i wymieszaj.
2. Na koniec, stopniowo małymi porcjami dodawaj przesianą mąkę. Gotowe ciasto, powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Kiwi i brzoskwinię umyj, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Do ciasta, możesz również dodać inne owoce sezonowe lub Wasze ulubione.
3. Do formy wysmarowanej olejem, wlej połowę ciasta i wygładź na całej powierzchni. Potem, poukładaj warstwę z owoców i zalej je drugą połową ciasta.
4. Piecz w piekarniku, nagrzanym do 180°C, przez 30 minut. Gotowe!
Przed podaniem, posyp biszkopt cukrem pudrem i udekoruj kawałkami świeżych owoców według uznania. Puszysty biszkopt z delikatnym, orzeźwiającym, owocowym nadzieniem nikogo nie pozostawi obojętnym. Smacznego!