Ciasto „Puszysta Chmurka” – Pięknie wygląda i smakuje wyśmienicie. Wyjątkowe połączenie smaków, długo nie pozwoli o sobie zapomnieć
2 113
Najlepsze domowe ciasta to takie, które zrobisz łatwo, szybko i najlepiej bez pieczenia. Chęć zjedzenia od czasu do czasu coś słodkiego jest zupełnie naturalna, ale nie zawsze mamy czas na pieczenie wymyślnych smakołyków, ze skomplikowanego przepisu.
Przepis na „Puszystą Chmurkę” polecam wszystkim miłośnikom domowych ciast, ceniącym swój czas spędzony w kuchni. To ciasto z pewnością zaskoczy wszystkich domowników, rodzinę i niespodziewanych gości, swoją delikatną i puszystą konsystencją z nutką cytrynową. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
Herbatniki 100 g
Galaretka cytrynowa 2 op.
Twaróg 500 g
Cukier puder 3 łyżki
Cukier waniliowy 10 g
Kwaśna śmietana 250 g
Masło 35 g
Cukier 35 g
Wiórki kokosowe 70 g
PRZYGOTOWANIE:
1. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, a następnie ostudzić do temperatury pokojowej. Twaróg rozgnieć widelcem, potem dodaj śmietanę, cukier puder,cukier waniliowy i mieszaj mikserem na gładką, jednolitą masę.
2. Teraz, do masy stopniowo dodawaj galaretkę, na małych obrotach nie przerywając miksowania. Formę, wyłóż folią spożywczą, na jej spodzie poukładaj ciasno herbatniki i zalej masą serową.
3. Na rozgrzanej patelni z masłem, upraż wiórki kokosowe z cukrem i odstaw do wystygnięcia.
4. Wiórki kokosowe, wyłóż równomiernie na wierzchu ciasta i wstaw do lodówki na całą noc. Gotowe!
Gwarantuję, że „Puszysta Chmurka” zrekompensuje długi czas oczekiwania swoim niebanalnym smakiem. Pięknie wygląda zarówno na niedzielnym stole w gronie bliskich, jak i na uroczystym stole wśród zaproszonych gości. Smacznego!