Gulasz wieprzowy – Połączenie tych smaków, tworzy danie doskonałe. Genialne danie mięsne na każdą okazję

Bardzo długo eksperymentowałam, aby znaleźć doskonały przepis na gulasz wieprzowy. Doskonałe połączenie tych smaków przekonało mnie, aby nadać mu tytuł najlepszego z najlepszych.

 

W moim domu gości bardzo często, jako samodzielne danie lub jako aromatyczny, mięsno-warzywny dodatek do placków ziemniaczanych, które moja rodzina wprost uwielbia. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • Mięso wieprzowe 800 g
  • Cebula 1 szt.
  • Marchewka 2 szt.
  • Pieczarki 700 g
  • Papryka 2 szt.
  • Ananas w puszce 400 g
  • Sos sojowy 3 łyżki
  • Ocet jabłkowy 1 łyżka
  • Keczup 3 łyżki
  • Miód 1 łyżka
  • Mąka kukurydziana 1 łyżka
  • Sól do smaku
  • Czarny mielony pieprz do smaku
  • Olej słonecznikowy

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Mięso umyj, oczyść, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w dużą kostkę. Potem, podsmaż je na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Gotowe mięso po usmażeniu, przełóż do garnka.

2. Na tej samej patelni, podsmaż obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i marchewkę, pokrojoną w cienkie paski. Gdy cebula się zeszkli, dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i pokrojoną w paski paprykę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i wymieszaj. Na koniec dodaj pokrojonego w kostkę ananasa. Przełóż wszystko do garnka z mięsem.

 

3. Teraz, przygotuj bazę sosu: W misce, wymieszaj sok ananasowy, sos sojowy, ocet, miód i keczup. Gotowy sos, dodaj do pozostałych składników w garnku i całość doprowadź do wrzenia na małym ogniu i gotuj do miękkości.

 

4. Pod koniec gotowania, wymieszaj mąkę z odrobiną wody i wlej do gotującego się gulaszu. Wymieszaj, gotuj jeszcze 10 minut. Gotowe!

 

 

Idealny gulasz wieprzowy, sprawdzi się również na każdym uroczystym stole. Jeśli w Twojej rodzinie są miłośnicy dań mięsnych, ten smak z pewnością ich zachwyci. Smacznego!

error: Content is protected !!