Kurczak w sosie serowym – Niezwykle smaczne i aromatyczne danie mięsne na każdą okazję. Moi bliscy je wprost uwielbiają
2 563
Kurczaka w sosie serowym, polecam wszystkim miłośnikom wyjątkowych dań mięsnych i ceniącym swój czas spędzony w kuchni. Genialne, łatwe i szybkie w przygotowaniu danie, które nikogo nie pozostawi wobec siebie obojętnym.
Delikatne i soczyste mięso w kremowym, aromatycznym sosie, przygotujesz szybko z tanich i łatwo dostępnych produktów. Gwarantuję, że ten smak zostanie z Tobą na dłużej… Do dzieła!
SKŁADNIKI:
Udko z kurczaka 6 szt.
Ser topiony 200 g
Cebula 1 szt.
Sól do smaku
Czarny mielony pieprz do smaku
Woda 1 litr
PRZYGOTOWANIE:
1. Udka z kurczaka oczyść, umyj i włóż do garnka. Dodaj obraną, pokrojoną na ćwiartki cebulę i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Potem wyjmij udka i przecedź bulion do garnka.
2. Przełóż udka do naczynia żaroodpornego, dopraw do smaku solą i pieprzem. Bulion, doprowadź do wrzenia, dodaj serek topiony i gotuj na małym ogniu do czasu, aż serek się rozpuści i uzyskasz gładki, jednolity sos.
3. Na koniec, polej mięso przygotowanym sosem serowym i piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200 stopni C, przez 15 minut – do czasu, aż się pięknie zarumieni. Gotowe!
Wszystko co jest ważne w tym daniu, to użycie dobrej jakości produktów. Zamiast serka topionego, możesz dodać parmezanu lub ser cheddar. No i oczywiście nie można zapomnieć o świeżych ziołach – ich nadmiar nigdy nie zaszkodzi. Podawaj na gorąco w towarzystwie ziemniaków i z bukietem surówek z świeżych warzyw. Smacznego!