Sałatka francuska z łososiem i świeżym ogórkiem – Warstwowa piękność, która ze stołu znika błyskawicznie. Zachwyci każdego bez wyjątku
9 771
Genialna, bardzo smaczna sałatka, która zdobi każdy świąteczny stół w moim domu. Jeśli przygotujesz samodzielnie majonez, będzie również lekka i świeża w połączeniu z ogórkiem i wędzonym łososiem.
Bardzo zdrowa i prosta w przygotowaniu sałatka, która zachwyci wszystkich domowników i zaproszonych gości bez wyjątków. Idealnie sprawdza się również w roli lekkiej i smacznej przekąski między posiłkami. Do dzieła!
SKŁADNIKI:
Łosoś wędzony 150 g
Ziemniaki 2 szt.
Marchewka 1 szt.
Jajka 2 szt.
Ogórek świeży 1 szt.
Majonez do smaku
Koperek do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
1. Jajka ugotuj na twardo, ziemniaki i marchewkę ugotuj do miękkości, a następnie wystudź i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. Łososia pokrój w kosteczkę i delikatnie posól, ogórka pokrój w drobną kostkę. Sałatkę układaj warstwami: ziemniaki, połowę łososia, marchewka, ogórek, jajka. Każdą warstwę z wyjątkiem łososia, posmaruj majonezem.
Sałatkę możesz podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub schłodzoną w lodówce przez godzinę. Pamiętaj jednak, aby przygotować ją w takiej ilości, jaką dacie radę zjeść, ponieważ nie nadaje się do długiego przechowywania. Smacznego!