Wieprzowina po Gruzińsku – Tak przygotowane mięso, wprost rozpływa się w ustach. Genialne połączenie smaków na talerzu

Restauracji serwujących oryginalne, aromatyczne i smaczne dania gruzińskie, jest już u nas bardzo dużo. Mnie, szczególnie zachwycił smak niezwykle delikatnej, miękkiej i soczystej wieprzowiny. Muszę przyznać, że nigdy wcześniej nie spotkałam się ze smakiem tak genialnie przyprawionego mięsa.

 

 

Od wybitnego szefa kuchni, jednej z takich restauracji udało mi się uzyskać genialny przepis na jedyną w swoim rodzaju wieprzowinę po gruzińsku. W moim domu robię ją bardzo często i na różne okazje, ponieważ moi bliscy ją uwielbiają. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • Mięso wieprzowe 1 kg
  • Sos pomidorowy 70 g
  • Kwaśna śmietana 300g
  • Sok z cytryny 3 łyżki
  • Czosnek 3 ząbki
  • Chmeli suneli 1 łyżeczka
  • Papryka mielona czerwona 1 łyżeczka
  • Kurkuma 1 łyżeczka
  • Miód 1 łyżeczka
  • Cebula 1 szt.
  • Bazylia 5 g
  • Pietruszka 5 g
  • Sól do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na dużą kostkę.

 

2. Teraz przygotuj marynatę: śmietanę, wymieszaj z sosem pomidorowym, dodaj miód, sok z cytryny, czosnek, paprykę, kurkumę, chmiel suneli, cebulę pokrojoną w kostkę, posiekane zioła i sól. Dokładnie wszystko wymieszaj.

 

3. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej przygotowaną marynatą i wymieszaj. Potem przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny (a najlepiej na całą noc).

 

4. Po tym czasie, piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 1 godzinę. Gotowe!

 

Oczywiście cały sekret smaku, pysznej wieprzowiny po gruzińsku tkwi w aromatycznej marynacie. Idealnie połączenie smaków sprawia, że upieczone mięso wprost rozpływa się w ustach. Smacznego!

error: Content is protected !!