Bułeczki z nadzieniem ziemniaczanym – Genialne, delikatne i puszyste ciasto z aromatycznym, pysznym wnętrzem. Moi bliscy je uwielbiają
Bardzo smaczne i sycące danie lub przekąska, które możesz przygotować na każdą okazję. Delikatne, puszyste ciasto drożdżowe z genialnym, ziemniaczanym wnętrzem, zachwyci każdego bez wyjątku.
Szybkie i łatwe w przygotowaniu bułeczki, polecam wszystkim ceniącym swój czas spędzony w kuchni Paniom domu, które lubią zaskoczyć swoich bliskich smacznym i oryginalnym jedzeniem.
Bułeczki z ziemniaczanym nadzieniem, najlepiej komponują się w towarzystwie zestawu surówek z świeżych warzyw. Do dzieła!
SKŁADNIKI NA CIASTO:
-
0,5kg mąki pszennej
-
14d drożdży (instant)
-
20g cukru
-
1 łyżeczka soli
-
200ml mleka
-
100ml tłustej śmietany
-
40g masła (nie margaryny)
-
3 żółtka
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
-
8-10 dużych ziemniaków
-
1 duża cebula
-
1 łyżka masła
-
3 łyżki kwaśnej śmietany
-
2 łyżki oleju roślinnego
-
Sól i przyprawy (do smaku)
PRZYGOTOWANIE:
1. Zacznij od przygotowania ciasta: Ciepłe mleko, wymieszaj ze śmietaną, dodaj drożdże i cukier. Dobrze wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie, dodaj 2 żółtka utarte ze stopionym masłem.
2. Do wysokiej miski, wsyp mąkę, sól i stopniowo dodając przygotowany wcześniej zaczyn, zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Potem, przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Ciasto w tym czasie, powinno potroić swoją objętość.
3. Teraz przygotuj farsz: Umyte i obrane ziemniaki, ugotuj w lekko osolonej wodzie, a następnie przepuścić przez praskę lub utłucz na gładkie puree.
Cebulę obierz, pokrój w drobną kosteczkę i usmaż na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor. Do wystudzonych ziemniaków, dodaj masło, kwaśną śmietanę, przyprawy (jeśli jest taka potrzeba) i usmażoną cebulkę. Wymieszaj i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
4. Z ciasta, uformuj kulki o równej wielkości, potem przykryj je ściereczką i odstaw na kilka minut.
5. Teraz, kulki lekko rozpłaszcz i na środek każdej, nałóż porcję nadzienia i złącz brzegi, ponownie formując kulki. Następnie, poukładaj je na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia. Przykryj czystą ściereczką i odstaw na kilka minut.
6. W tym czasie, wymieszaj odstawione wcześniej żółtko z 1 łyżką śmietany. Potem wysmaruj wszystkie bułeczki na całej powierzchni.
7. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 15-20 minut. Smacznego!