Placuszki na kefirze – Bez dodatku jaj i zawsze wychodzą delikatne, puszyste, smaczne. Koniecznie musisz spróbować
1 672
Jeśli myślisz, że pysznych, puszystych i delikatnych placuszków nie można przygotować bez jajek, to jesteś w błędzie. Placuszki, przygotowane według tego, sprawdzonego przepisu zawsze są smaczne, wyrośnięte i nie opadają po usmażeniu.
Łatwe, szybkie w przygotowaniu placuszki, z kilku prostych składników, które zawsze masz w swojej kuchni zachwycą Twoich bliskich smakiem. Dlatego też gorąco polecam przygotowywać je również na śniadanie dla całej rodziny, ponieważ jak każda Pani domu wiem, że rano każda minuta jest na wagę złota. Do dzieła!
SKŁADNIKI:
200 g mąki;
250 ml kefiru;
olej do smażenia;
pół łyżeczki sody;
szczypta soli;
cukier według uznania.
PRZYGOTOWANIE:
1. Kefir wymieszaj z sodą oczyszczoną i solą, a następnie dodaj cukier oraz małymi porcjami mąkę. Wymieszaj składniki na jednolite, gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany i gotowe odstaw na 5 minut.
2. Na rozgrzaną patelnię z olejem, nakładaj łyżką ciasto, tworząc zgrabne placuszki. Smaż na złoty kolor z każdej strony na średnim ogniu. Gotowe!
Dzięki temu, że w placuszkach nie ma jajek oraz dzięki zawartości kefiru, zawsze są mięciutkie, puszyste i rozpływają się w ustach, nawet następnego dnia. Smacznego!