Szarlotka z pianką budyniową – Genialny przepis na deser, którym zachwycisz każdego bez wyjątku

Szarlotka w najróżniejszych postaciach, gości na naszych stołach bardzo często. Nic dziwnego, bo to z pewnością jedno z najsmaczniejszych polskich ciast. Poznaj szarlotkę z pianką budyniową, która zachwyci swoim smakiem nawet najbardziej wybrednego miłośnika domowych ciast z jabłkami. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE:
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 kostka schłodzonego masła,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki stołowe cukru pudru,
  • 4 żółtka,
  • bułka tarta do oprószenia ciasta.

 

SKŁADNIKI NA PIANKĘ:
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 4 białka,
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego (bez cukru),
  • 100 ml oleju.

 

SKŁADNIKI NA NADZIENIE JABŁKOWE:
  • 1 kg jabłek,
  • 2 łyżki stołowe białego cukru,
  • sok wyciśnięty z cytryny,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.

 

DODATKOWE SKŁADNIKI:
  • cukier puder do posypania,
  • cukier puder i śmietana 18% na lukier.

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Schłodzone masło, pokrój w kosteczkę i przełóż do wygodnej miski. Potem dodaj mąkę pszenną, proszek do pieczenia, żółtka i biały cukier. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto, a następnie podziel je na dwie części. Zawiń każdą w folię spożywczą i wstaw do zamrażarki na co najmniej godzinę.

2. W tym czasie, przygotuj nadzienie jabłkowe: Obrane jabłka, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i odciśnij sok. Potem, przełóż na rozgrzaną patelnię, dodaj sok z małej cytryny, biały cukier i cynamon. Dokładnie wymieszaj.

 

3. Smaż na średnim ogniu przez ok. 10 minut, do czasu aż cały płyn odparuje, a pod koniec dodaj skrobię, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.

4. Formę o wymiarach 23,5 cm x 23,5 cm, wyłóż papierem do pieczenia i zetrzyj do niej na tarce o grubych oczkach jedną część zmrożonego ciasta. Rozłóż ciasto równomiernie na całej powierzchni i oprósz bułką tartą.

 

5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 10 minut, a następnie odstaw do wystygnięcia.

 

 

6. Białka ubij na sztywną, białą pianę i nie przerywając ubijania, dodaj cukier biały, cukier wanilinowy i stopniowo budyń.

7. Na koniec, wlej olej i całość ubijaj mikserem na jednolitą, gładką masę.

 

8. Na upieczony wcześniej spód ciasta, wyłóż równomiernie nadzienie jabłkowe, potem wyłóż ubitą piankę budyniową, a na wierzch zetrzyj równomiernie drugą część ciasta.

9. Całość piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez ok. 35 minut. Kiedy ciasto się zarumieni – jest gotowe!

 

Gotową szarlotkę z pianką budyniową przed podaniem, polej lukrem lub oprósz obficie cukrem pudrem. Smacznego!

error: Content is protected !!