„Neptun” – Pyszna sałatka warstwowa, obok której nikt nie przejdzie obojętnie. Koniecznie musisz spróbować
3 023
Sałatkę warstwową „Neptun”, pierwszy raz jadłam na imprezie u mojej przyjaciółki. Bardzo długo żartowała, że nie da mi przepisu, bo przestanę ją odwiedzać. Oczywiście odwiedzamy się wzajemnie równie często, ale tą pyszną sałatkę na to spotkanie przygotowujemy na zmianę…
Bardzo prosta w przygotowaniu i lekka sałatka z nutą owoców morza, przygotujesz szybko i z łatwo dostępnych składników.
Połączenie tych smaków, czyni ją wyjątkową i możesz z powodzeniem serwować ją na każdą okazję. Gwarantuję, że obok niej nikt nie przejdzie obojętnie. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
200 g paluszków krabowych
100 g ryżu
1 puszka tuńczyka
4 jajka
cebula dymka
150 g sera żółtego
majonez
sól
PRZYGOTOWANIE:
1. Ryż ugotuj do miękkości, ostudź i przełóż do wygodnej miski.
2. Z tuńczyka odlej sos i rozgnieć widelcem. Potem wymieszaj z ryżem, dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę, majonez, dopraw do smaku solą i wymieszaj.
3. Na dużym talerzu, ułóż formę ze zdejmowanym dnem. Ryż wymieszany z tuńczykiem, ułóż jako pierwszą warstwę sałatki.
4. Ugotowane jajka na twardo obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ułóż je na całej powierzchni jako drugą warstwę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i wysmaruj majonezem.
5. Jako trzecią warstwę, ułóż paluszki krabowe, pokrojone w kosteczkę i posmaruj je majonezem.
6. Tą warstwę, posyp startym na tarce o grubych oczkach serem. Gotowe!
Przed podaniem, zdejmij formę i udekoruj według uznania ulubionymi warzywami i ziołami.
Szybka i łatwa w przygotowaniu sałatka warstwowa „Neptun” świetnie smakuje i pięknie wygląda na każdym świątecznym i uroczystym stole. Smacznego!