Ciasto cioci – Genialne połączenie smaków sprawia, że nie można mu się oprzeć. Moja rodzina je wprost uwielbia

Niezwykle smaczne i proste w przygotowaniu ciasto, na które przepis dostałam od swojej cioci. Odkąd go mam, piekę je bardzo często, ponieważ moi bliscy uwielbiają słodkości, a w szczególności te, przygotowane samodzielnie w domu. Moje pociechy, bardzo często mi w tym pomagają. Do dzieła!

 

 

SKŁADNIKI:
  • 8 łyżek mąki,
  • 6 łyżek mleka,
  • 6 jajek,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 6 łyżek oleju,
  • 100 g rodzynek,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia.

 

SKŁADNIKI NA KREM:
  • 300 g serek mascarpone,
  • 100 g masła,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 100 ml bitej śmietany lub ubitej śmietanki 30%,
  • skórka z jednej cytryny.

 

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
  • 100 g czekolady,
  • 3 łyżki mleka

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Na początek, ubij jajka z cukrem. Potem, dodaj olej, rodzynki i mąkę. Całość dobrze wymieszaj mikserem. Następnie przelej gotowe ciasto do formy, wysmarowanej masłem i posypanej mąką.

2. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180-200°C, przez 30 minut. Upieczone ciasto musi całkowicie wystygnąć.

 

3. W tym czasie, przygotuj krem: Serek mascarpone wymieszaj z cukrem, śmietanką, miękkim masłem oraz startą skórką z cytryny.

4. Jeśli lubisz, możesz dodać również do smaku kilka kropli aromatu waniliowego lub migdałowego. Posmaruj całą powierzchnię ciasta, przygotowanym kremem.

 

5. Czas na polewę: Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj do niej mleko i dobrze wymieszaj. Gotowe!

6. Ciasto polej polewą czekoladową i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.

 

Smacznego!

error: Content is protected !!