Ciasto cioci – Genialne połączenie smaków sprawia, że nie można mu się oprzeć. Moja rodzina je wprost uwielbia
2 157
Niezwykle smaczne i proste w przygotowaniu ciasto, na które przepis dostałam od swojej cioci. Odkąd go mam, piekę je bardzo często, ponieważ moi bliscy uwielbiają słodkości, a w szczególności te, przygotowane samodzielnie w domu. Moje pociechy, bardzo często mi w tym pomagają. Do dzieła!
SKŁADNIKI:
8 łyżek mąki,
6 łyżek mleka,
6 jajek,
3 łyżki cukru pudru,
6 łyżek oleju,
100 g rodzynek,
pół łyżeczki proszku do pieczenia.
SKŁADNIKI NA KREM:
300 g serek mascarpone,
100 g masła,
3 łyżki cukru pudru,
100 ml bitej śmietany lub ubitej śmietanki 30%,
skórka z jednej cytryny.
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
100 g czekolady,
3 łyżki mleka
PRZYGOTOWANIE:
1. Na początek, ubij jajka z cukrem. Potem, dodaj olej, rodzynki i mąkę. Całość dobrze wymieszaj mikserem. Następnie przelej gotowe ciasto do formy, wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
2. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180-200°C, przez 30 minut. Upieczone ciasto musi całkowicie wystygnąć.
3. W tym czasie, przygotuj krem: Serek mascarpone wymieszaj z cukrem, śmietanką, miękkim masłem oraz startą skórką z cytryny.
4. Jeśli lubisz, możesz dodać również do smaku kilka kropli aromatu waniliowego lub migdałowego. Posmaruj całą powierzchnię ciasta, przygotowanym kremem.
5. Czas na polewę: Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj do niej mleko i dobrze wymieszaj. Gotowe!
6. Ciasto polej polewą czekoladową i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.