Sałatka brokułowa z jajkiem – Pięknie wygląda i smakuje wyśmienicie. To prawdziwy hit na moim stole, koniecznie musisz spróbować
2 297
Pyszna, kolorowa i bardzo zdrowa sałatka, oczarowała całą moją rodzinę bez wyjątku. Dlatego na moim stole, gości bardzo często zarówno na świątecznym, uroczystym jak i weekendowym stole, podczas towarzyskiego spotkania z przyjaciółmi. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
4 jajka
1 papryka czerwona
1 brokuł
2 ząbki czosnku
4-5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
4 łyżki płatków migdałów
Sól, pieprz do smaku
Oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
1. Umyte, oczyszczone i podzielone na różyczki brokuły, zblanszuj w lekko osolonej wodzie. Paprykę umyj, oczyść z nasion a następnie pokrój w kostkę, skrop oliwą z oliwek i piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni C, przez 40 minut.
2. W tym czasie, ugotuj jajka na twardo. Do wygodnej miski, włóż zblanszowane (ale miękkie) brokuły, upieczoną i wystudzoną paprykę oraz jajka pokrojone na ćwiartki.
3. Do jogurtu, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw do smaku solą i pieprzem. Polej przygotowanym sosem sałatkę, a wierzch dla ozdoby posyp prażonymi płatkami migdałów. Smacznego!
Nie zapomnij podzielić się tym przepisem z rodziną i przyjaciółmi, a z nami swoimi wrażeniami!