Chrusty na mineralnej – Pięknie wyglądają i smakują wyśmienicie, dzięki tym trzem składnikom. Nikt obok nich nie przejdzie obojętnie
3 064
Chrusty zna i lubi każdy, jednak przygotowane według tego sprawdzonego przepisu nie wszystkim jeszcze wpadły w ręce.
Poznaj genialny przepis na bardzo smaczne i pięknie wyglądające chrusty z wyjątkowym dodatkiem. Lepiej od razu przygotuj podwójną porcję, bo znikają ze stołu błyskawicznie. Do dzieła!
SKŁADNIKI:
3 szklanki mąki,
łyżeczka cukru,
3 łyżki wódki,
szklanka wody mineralnej,
szczypta soli,
łyżka kwaśnej śmietany (opcjonalnie).
SKŁADNIKI NA SYROP:
2/3 szklanki wody,
szklanka cukru,
łyżeczka miodu.
PRZYGOTOWANIE:
1. Do głębokiej miski, wsyp przesianą mąkę. Potem zrób na środku wgłębienie, a do niego wsyp sól, cukier, wlej wodę, wódkę i śmietanę (opcjonalnie). Dokładnie wszystko wymieszaj.
2. Przełóż ciasto na blat roboczy posypany mąką, zagnieć ciasto, a następnie przykryj je ściereczką i odstaw na 10 – 15 minut. Po tym czasie, ponownie je zagnieć.
3. Teraz przygotuj syrop: Wodę, cukier i miód, wymieszaj w małym garnku, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu, często mieszając do czasu, aż pojawią się bąbelki. Potem zdejmij z ognia i odstaw.
4. Ciasto podziel na kilka mniejszych części, każdą bardzo cienko rozwałkuj (1 mm) i zwiń w rulon.
5. Powstałe rulony, pokrój ostrym nożem pod ukosem (45 stopni) na kawałki o długości 2 cm.
6. Smaż na dobrze rozgrzanym, głębokim oleju z każdej strony na złoty kolor i odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Gotowe!
Gotowe chrusty, najlepiej smakują maczane w przygotowanym wcześniej syropie i jeszcze ciepłe, posypane cukrem pudrem. Smacznego!