Krem deserowy – Delikatny i kremowy deser, który przygotujesz w zaledwie 5 minut i zniknie ze stołu błyskawicznie

Genialny i ekspresowy przepis na słodki, ale zarazem lekki, puszysty i delikatny deser, który smakiem do złudzenia przypomina krem bawarski.

 

Jeśli właśnie masz ochotę na jakieś małe co nieco i brak Ci pomysłu na to, co dobrego przygotować – ten przepis jest właśnie dla Ciebie!

 

 

Przygotujesz go w zaledwie 5 minut z tanich, dobrej jakości i łatwo dostępnych produktów. Moi bliscy są nim zachwyceni i znika ze stołu błyskawicznie. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 300 ml śmietany
  • 1,5 szklanki mleka
  • 4 łyżki wody
  • 3 żółtka jajka
  • 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżkę żelatyny
  • cukier do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Na początek, utrzyj żółtka z cukrem, potem przełóż masę do garnka, dodaj 1,5 szklanki mleka i podgrzewaj na małym ogniu przez 10 minut, ciągle mieszając (uważaj, aby masa nie zaczęła wrzeć).

 

2. Po tym czasie, zdejmij garnek z ognia, w misce ubij śmietanę z ekstraktem waniliowym. W gorącej wodzie, rozpuść żelatynę, a następnie dodaj ją do masy jajecznej. Dobrze wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.

 

3. Gdy masa jajeczna z żelatyną wystygnie, dodaj do niej ubitą śmietanę, wymieszaj i wstaw do lodówki. Gotowe!

 

Po stężeniu i dobrze schłodzony krem, świetnie smakuje jako samodzielny deser lub jako słodki dodatek do ciast i tortów własnego wypieku. Smacznego!

error: Content is protected !!