Krem deserowy – Delikatny i kremowy deser, który przygotujesz w zaledwie 5 minut i zniknie ze stołu błyskawicznie
4 827
Genialny i ekspresowy przepis na słodki, ale zarazem lekki, puszysty i delikatny deser, który smakiem do złudzenia przypomina krem bawarski.
Jeśli właśnie masz ochotę na jakieś małe co nieco i brak Ci pomysłu na to, co dobrego przygotować – ten przepis jest właśnie dla Ciebie!
Przygotujesz go w zaledwie 5 minut z tanich, dobrej jakości i łatwo dostępnych produktów. Moi bliscy są nim zachwyceni i znika ze stołu błyskawicznie. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
300 ml śmietany
1,5 szklanki mleka
4 łyżki wody
3 żółtka jajka
1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego
1 łyżkę żelatyny
cukier do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Na początek, utrzyj żółtka z cukrem, potem przełóż masę do garnka, dodaj 1,5 szklanki mleka i podgrzewaj na małym ogniu przez 10 minut, ciągle mieszając (uważaj, aby masa nie zaczęła wrzeć).
2. Po tym czasie, zdejmij garnek z ognia, w misce ubij śmietanę z ekstraktem waniliowym. W gorącej wodzie, rozpuść żelatynę, a następnie dodaj ją do masy jajecznej. Dobrze wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
3. Gdy masa jajeczna z żelatyną wystygnie, dodaj do niej ubitą śmietanę, wymieszaj i wstaw do lodówki. Gotowe!
Po stężeniu i dobrze schłodzony krem, świetnie smakuje jako samodzielny deser lub jako słodki dodatek do ciast i tortów własnego wypieku. Smacznego!