Sałatka cebulowa z jajkiem – Aromatyczna i wyrazista w smaku. Zaskoczy smakiem wszystkich miłośników oryginalnych dań

Niezwykle zdrowa, pełna witamin i szybka w przygotowaniu sałatka, którą zaskoczysz każde podniebienie. Połączenie tych składników sprawia, że jest smaczna, aromatyczna i zupełnie nie dominuje smakiem jej główny składnik – cebula.  Z całą pewnością, ta sałatka zostanie z Tobą na dłużej. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 4 duże cebule
  • 2 duże łyżki kwaśnej śmietany 18% lub majonezu
  • 3 jajka
  • 1 łyżka octu (lub 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka ciepłej wody

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Ugotowane jajka na twardo obierz i pokrój w dużą kostkę.

 

2. Cebulę obierz i pokrój w piórka, a następnie przełóż ją do miski, zalej wrzątkiem i odstaw na 5-10 minut. Po tym czasie, odcedź cebulę na sitku.

Do wygodnego pojemniczka, wlej łyżkę ciepłej wody, dodaj ocet, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, zalej przygotowaną mieszanką odcedzoną cebulę i odstaw na kolejne 15-20 minut.

 

3. Po upływie tego czasu, ponownie przecedź cebulę przez sito, dodaj pokrojone jajka, śmietanę (lub majonez), dopraw do smaku ulubionymi przyprawami i posiekanym koperkiem. Całość wymieszaj i gotowe!

 

Smaczną, zdrową i aromatyczną sałatkę, możesz podawać do wszystkich dań i przekąsek mięsnych lub rybnych. Smacznego!

error: Content is protected !!