„Czekoladowe Lustro” – Polewa na ciasto, która zamieni je w prawdziwe, kulinarne cudo
2 640
Czy zdarzyło Ci się kiedyś, że upiekłaś pyszne, domowe ciasto lub tort na specjalną okazję i pojawił się kłopot, jak je udekorować, aby wyglądało równie pięknie jak prosto z najlepszej cukierni w mieście?
Od teraz, masz już ten problem z głowy.Poznaj genialny i prosty przepis na polewę, która wygląda niczym gładkie lustro – „czekoladowe lustro”. Do dzieła!
SKŁADNIKI:
200ml mleka skondensowanego,
170 g mlecznej czekolady,
170g cukru,
160 g miodu,
100ml wody,
1,5 łyżki stołowej żelatyny.
PRZYGOTOWANIE:
1. Do małej miseczki wlej 40 ml gorącej wody, wsyp żelatynę i mieszaj do czasu aż się rozpuści. Potem odstaw na 20 minut.
2. Do garnka wlej 60 ml wody, dodaj cukier i miód. Doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając i gotuj na małym ogniu 2 minuty.
3. Po tym czasie, do garnka dodaj rozpuszczoną wcześniej żelatynę, skondensowane mleko i pokruszoną czekoladę. Dokładnie mieszaj do czasu, aż czekolada się rozpuści, a następnie przelej całą masę przez drobne sito.
4. Teraz możesz przystąpić do polewania swojego ciasta. Ułóż ciasto w misce, która zmieści nadmiar polewy. Polewaj je zaczynając od środka w stronę krawędzi ruchem okrężnym. Gotowe!
Przed podaniem, udekoruj swoje ciasto z piękną lustrzaną polewą według uznania, np: świeżymi owocami, bitą śmietaną lub czekoladą. Smacznego!