Mandarynkowy turecki deser – Przygotujesz go w kilka minut i tylko z 4 składników. Rozpływa się w ustach
2 761
Genialny, zdrowy i pyszny deser na bazie soku mandarynkowego, polecam wszystkim miłośnikom domowych i szybkich słodyczy.
Bardzo prosty w przygotowaniu i zaskakuje lekkim, świeżym smakiem. Przygotujesz go tylko z 4 łatwo dostępnych i tanich składników, a jego smak możesz zmienić w każdej chwili zastępując sok z mandarynek każdym innym, ulubionym sokiem. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
400 ml świeżego mandarynkowego soku,
3 łyżki cukru,
1 łyżkę masła,
3 łyżki skrobi,
wiórki kokosowe do dekoracji.
PRZYGOTOWANIE:
1. Wyciśnij sok z mandarynek (400 ml) i przecedź przez sito tak, aby nie było w nim miąższu i pestek (możesz użyć gotowego nektaru z kartonika).
2. Przelej sok do garnka, dodaj cukier, skrobię i dokładnie wymieszaj trzepaczką.
3. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając do czasu, aż zgęstnieje.
4. Następnie zdejmij z ognia, dodaj masło i wymieszaj trzepaczką.
5. Dowolne foremki, których zamierzasz użyć, wysmaruj masłem. Następnie, wypełnij je gorącym sokiem, a kiedy całkowicie wystygnie, wstaw do lodówki na całą noc.
6. Przed podaniem, ostrożnie wyjmij schłodzony sok z foremek i podziel na porcje. Każdą obtocz w wiórkach kokosowych z wszystkich stron. Gotowe!
Pięknie wygląda i smakuje wyśmienicie. Taki deser, bez sztucznych barwników i konserwantów można jeść bez żadnych wyrzutów sumienia. Smacznego!