Staropolska kapusta kiszona z jabłkiem – Tradycyjny przepis pełen smaku i aromatu. Musisz koniecznie spróbować

Kapusta kiszona w najróżniejszej postaci, bardzo często gości na moim stole. Oprócz tradycyjnego bigosu, najczęściej robię z niej najsmaczniejsze na świecie surówki.

 

 

Oczywiście nie zapominajmy o tym, że najlepsza i najsmaczniejsza jest kapusta samodzielnie ukiszona i dopilnowana. Tylko wtedy jest aromatyczna, chrupiąca i dobrze się przechowuje.
Przepis na kapustę kiszoną z jabłkiem, polecam wszystkim miłośnikom kapusty w wyśmienitym wydaniu. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 2-3 kg kiszonej kapusty
  • 2-3 duże jabłka (np. Antonówki)
  • 1 duża marchewka
  • 3 łyżeczki soli
  • sól, pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Kapustę drobno poszatkuj, dodaj do niej startą na tarce o grubych oczkach marchew i pokrojone w kostkę jabłka. Dopraw do smaku solą, pieprzem i mieszaj do czasu, aż kapusta puści sok.

2. Teraz, przełóż ją ugniatając ciasno do czystych słoików (ale nie do samej góry). Przykryj słoiki nakrętkami, ale ich nie dokręcaj i odstaw w ciepłe miejsce na kilka dni.

 

3. Pamiętaj jednak, że codziennie trzeba kapustę ponakłuwać w kilku miejscach drewnianym patyczkiem i ugniatać ją w słoikach, aby odprowadzić z niej powietrze i nagromadzone gazy.

 

4. Kapustę w ten sposób można kisić do 1 tygodnia, ale gotowa do jedzenia jest już po 3 dniach. Jeśli okaże się, że kapusta ma smak idealny, dokręć pokrywki i postaw w chłodnym miejscu (w lodówce, spiżarni lub w piwnicy).

 

Podawaj jako surówkę do dań mięsnych z sosem, do ziemniaków lub klusek śląskich, ponieważ tak smakuje najlepiej. Smacznego!

error: Content is protected !!