Staropolska kapusta kiszona z jabłkiem – Tradycyjny przepis pełen smaku i aromatu. Musisz koniecznie spróbować
1 331
Kapusta kiszona w najróżniejszej postaci, bardzo często gości na moim stole. Oprócz tradycyjnego bigosu, najczęściej robię z niej najsmaczniejsze na świecie surówki.
Oczywiście nie zapominajmy o tym, że najlepsza i najsmaczniejsza jest kapusta samodzielnie ukiszona i dopilnowana. Tylko wtedy jest aromatyczna, chrupiąca i dobrze się przechowuje.
Przepis na kapustę kiszoną z jabłkiem, polecam wszystkim miłośnikom kapusty w wyśmienitym wydaniu. Do dzieła!
SKŁADNIKI:
2-3 kg kiszonej kapusty
2-3 duże jabłka (np. Antonówki)
1 duża marchewka
3 łyżeczki soli
sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Kapustę drobno poszatkuj, dodaj do niej startą na tarce o grubych oczkach marchew i pokrojone w kostkę jabłka. Dopraw do smaku solą, pieprzem i mieszaj do czasu, aż kapusta puści sok.
2. Teraz, przełóż ją ugniatając ciasno do czystych słoików (ale nie do samej góry). Przykryj słoiki nakrętkami, ale ich nie dokręcaj i odstaw w ciepłe miejsce na kilka dni.
3. Pamiętaj jednak, że codziennie trzeba kapustę ponakłuwać w kilku miejscach drewnianym patyczkiem i ugniatać ją w słoikach, aby odprowadzić z niej powietrze i nagromadzone gazy.
4. Kapustę w ten sposób można kisić do 1 tygodnia, ale gotowa do jedzenia jest już po 3 dniach. Jeśli okaże się, że kapusta ma smak idealny, dokręć pokrywki i postaw w chłodnym miejscu (w lodówce, spiżarni lub w piwnicy).
Podawaj jako surówkę do dań mięsnych z sosem, do ziemniaków lub klusek śląskich, ponieważ tak smakuje najlepiej. Smacznego!