Ciasto budyniowe – Genialne połączenie smaków na puszystym biszkopcie. Wprost rozpływa się w ustach
13 669
Szybkie w wykonaniu i łatwe ciasto z którym poradzi sobie nawet najmniej doświadczona kulinarnie Pani domu. Jeśli lubisz delikatne, słodkie, budyniowe desery i nie dysponujesz dużym zapasem czasu wolnego, ten przepis jest właśnie dla Ciebie.
Tanie i łatwo dostępne produkty, bez trudu pomogą wyczarować Ci pyszny deser, za który domownicy podziękują szerokim uśmiechem. Czy może być coś piękniejszego? Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
1 l mleka
250 g masła
9 łyżek mąki
6 jajek
80 g budyniu waniliowego
12 łyżek cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
1. Zacznij od upieczenia biszkopta. Oddziel białka od żółtek, białka ubij mikserem na sztywną pianę. Następnie, dodaj sześć łyżek cukru pudru i sześć łyżek mąki. Całość dokładnie wymieszaj.
2. Przygotowane ciasto, przełóż do formy, przykrytej papierem do pieczenia i równomiernie wygładź na całej powierzchni.
3. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 20 minut. Kontroluj stopień gotowości wykałaczką lub drewnianym patyczkiem. Upieczony biszkopt odstaw do wystygnięcia.
4. W tym czasie, przygotuj krem budyniowy. Ubij żółtka z pozostałym cukrem, następnie dodaj dwie łyżki mleka, budyń i resztę mąki. Wymieszaj mikserem składniki na gładką, jednolitą masę.
5. Pozostałe mleko zagotuj w garnku i lekko ostudź. Potem dodaj masło, żółtka i dokładnie wymieszaj.
6. Na biszkopt, wyłóż równomiernie najpierw krem budyniowy, a następnie masę mleczną. Udekoruj, posypując wierzch ciasta gorzkim kakao, lub startą czekoladą. Przechowuj w lodówce. Smacznego!