Soczysta i rumiana pieczeń – Genialne wskazówki które sprawią, że zawsze będzie smaczna i idealnie wypieczona
Nie ma nic smaczniejszego, niż upieczona w całości łopatka, schab lub szynka wieprzowa. W połączeniu z pysznym, aromatycznym i kremowym sosem pieczeniowym, to istne „niebo w gębie”.
Jeśli zabierzemy się za pieczeń w nieodpowiedni sposób może się zdarzyć, że efektem tego będzie suche i wiórowate mięso lub zbyt mocno spieczone z zewnątrz lecz nie dopieczone w środku. Możesz już o tym zapomnieć. Dzięki tym wskazówkom, Twoja pieczeń zawsze będzie miękka, soczysta, rumiana z zewnątrz i równomiernie upieczona.
Do pieczenia w całości, warto jest poświęcić nieco czasu i wybrać odpowiedni kawałek mięsa. Może to być szynka, polędwica, jagnięcina lub filet drobiowy, najlepiej bez kości. Co ważne, wybrany kawałek nie powinien ważyć więcej niż 2,5 kg, ponieważ jeśli będzie zbyt duży – zbyt mocno przypiecze się na zewnątrz, a w środku może być surowe.
Jeśli zaś mięso jest bardzo chude, możesz je dodatkowo nadziać smalcem oraz wzbogacić smak i aromat, nadziewając mięso czosnkiem. Mięso wcześniej marynowane, będzie bardziej soczyste i kruche. Mięso wieprzowe, warto marynować z musztardą i miodem, natomiast wołowe – w ziołach prowansalskich i sosie słodko-kwaśnym.
Oto cenne wskazówki, dzięki którym pieczeń zawsze będzie aromatyczna, miękka i soczysta z pyszną rumianą skórką:
1. Prawidłowe marynowanie
Zawsze marynuj mięso dzień przed pieczeniem. Marynowane mięso, przechowywane w lodówce przez całą noc, będzie maksymalnie aromatyczne i soczyste po upieczeniu.
2. Odpowiednia temperatura mięsa przed upieczeniem
Nigdy nie wkładaj mięsa do gorącego piekarnika, bezpośrednio z lodówki.
W przypadku pieczeni, to jest na prawdę zły pomysł, ponieważ mięso nie będzie piekło się równomiernie. Zawsze wyjmuj mięso z lodówki, na co najmniej 2-3 godziny przed pieczeniem (powinno mieć temperaturę pokojową).
3. Zawsze pyszna, rumiana skórka
Aby skórka była rumiana, a mięso równomiernie wypieczone, podsmaż je najpierw na patelni na złoty kolor z każdej strony i dopiero wtedy włóż do piekarnika (jeśli oczywiście masz taką możliwość, a kawałek mięsa nie jest zbyt duży). Piecz wtedy w piekarniku, rozgrzanym do 220-250°C do czasu, aż skórka będzie złota, a następnie zmniejsz temperaturę do 160-180°C i piecz do miękkości.
4. Mięso zawsze miękkie i soczyste
Upieczone mięso przykryj folią lub pokrywką i odstaw w ciepłe miejsce na 15-30 minut. Nigdy nie wyciągaj mięsa od razu po upieczeniu, aby jego soki równomiernie rozprowadziły się w mięsie. Kilka minut dłużej czekania, a efekt zdumiewający.
5. Krojenie mięsa nie jest bez znaczenia
Krojenie upieczonego mięsa, wcale nie jest bez znaczenia. Zanim do tego przystąpisz, sprawdź jak biegną jego włókna. Krojenie mięsa po linii włókien sprawi, że każdy kawałek pieczeni będzie miękki i soczysty. To bardzo proste, więc zdecydowanie warto to wykorzystać.
Stosując tych kilka prostych, ale bardzo ważnych wskazówek otrzymujesz gwarancję zawsze soczystego, miękkiego, aromatycznego i kruchego mięsa w każdej pieczeni. Spróbuj i przekonaj się sama. Smacznego!