Rurki z bitą śmietaną – Ten smak, przypomni Ci wspaniałe i beztroskie dzieciństwo
4 545
Doskonały deser dla wszystkich miłośników słodkich, domowych łakoci. Rurki z bitą śmietaną to legendarny smakołyk z czasów naszego dzieciństwa, który można było kupić niemal w każdej budce z lodami.
Niezwykle prosty i szybki w wykonaniu deser, z całą pewnością zachwyci również wszystkich domowników. Lepiej przygotuj od razu podwójną porcję, bo znikają ze stołu błyskawicznie… Do dzieła!
SKŁADNIKI NA CIASTO:
250 ml kwaśnej śmietany
250 g margaryny
4 szklanki mąki
3-4 żółtka
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
300 ml śmietany 30%
0,5 szklanki cukru
PRZYGOTOWANIE:
1. Do wygodnej miski, włóż rozdrobnioną margarynę, dodaj mąkę, żółtka i śmietanę. Dokładnie wymieszaj, a następnie zagnieć gładkie ciasto.
2. Gotowe ciasto, wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Potem, rozwałkuj cienko ciasto i pokrój w paski.
3. Do uformowania rurek, możesz użyć gotowych foremek, wystarczy ciasno owinąć je ciastem.
4. Jeśli nie posiadasz takich foremek, możesz wykonać je sama z papieru do pieczenia.
5. Piecz rurki w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 25-30 minut. Potem odstaw do wystygnięcia.
6. W tym czasie, ubij śmietanę z cukrem, wypełnij nią rurki i posyp cukrem pudrem. Gotowe!
Pyszne, chrupiące rurki, możesz również wypełnić dowolnym kremem lub masą budyniową, według uznania. Jednak tylko te z bitą śmietaną przeniosą Cię razem z rodziną na chwilę do czasów Twojego dzieciństwa… Smacznego!