Rurki z bitą śmietaną – Ten smak, przypomni Ci wspaniałe i beztroskie dzieciństwo

Doskonały deser dla wszystkich miłośników słodkich, domowych łakoci. Rurki z bitą śmietaną to legendarny smakołyk z czasów naszego dzieciństwa, który można było kupić niemal w każdej budce z lodami.

 

Niezwykle prosty i szybki w wykonaniu deser, z całą pewnością zachwyci również wszystkich domowników. Lepiej przygotuj od razu podwójną porcję, bo znikają ze stołu błyskawicznie… Do dzieła!

 

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • 250 g margaryny
  • 4 szklanki mąki
  • 3-4 żółtka

 

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
  • 300 ml śmietany 30%
  • 0,5 szklanki cukru

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do wygodnej miski, włóż rozdrobnioną margarynę, dodaj mąkę, żółtka i śmietanę. Dokładnie wymieszaj, a następnie zagnieć gładkie ciasto.

2. Gotowe ciasto, wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Potem, rozwałkuj cienko ciasto i pokrój w paski.

 

3. Do uformowania rurek, możesz użyć gotowych foremek, wystarczy ciasno owinąć je ciastem.

4. Jeśli nie posiadasz takich foremek, możesz wykonać je sama z papieru do pieczenia.

 

5. Piecz rurki w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 25-30 minut. Potem odstaw do wystygnięcia.

6. W tym czasie, ubij śmietanę z cukrem, wypełnij nią rurki i posyp cukrem pudrem. Gotowe!

 

Pyszne, chrupiące rurki, możesz również wypełnić dowolnym kremem lub masą budyniową, według uznania. Jednak tylko te z bitą śmietaną przeniosą Cię razem z rodziną na chwilę do czasów Twojego dzieciństwa… Smacznego!

error: Content is protected !!