Greckie kotleciki z kaszą – Genialne i sycące danie, które trafi w serca wszystkich miłośników dań mięsnych

Greckie kotleciki z kaszą gryczaną to nie tylko pyszne i sycące danie, ale również dobry sposób na przemycenie cennych wartości odżywczych, które w dużej ilości zawierają kasze. W moim domu niestety, te cenne produkty w postaci kaszy, muszę „jakoś” przemycać, a wymieszaną z mięsem i w połączeniu z aromatycznym, pomidorowym sosem udaje mi się to zawsze bez trudu. Moje dzieci pokochały ten smak i chętnie sięgają po dokładkę. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

SKŁADNIKI:
  • 500 g mięsa mielonego,
  • 200 g sosu pomidorowego,
  • 150 g kaszy gryczanej,
  • 2 jajka,
  • 2 cebule,
  • mąka,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przed gotowaniem, kaszę dobrze wypłucz pod bieżącą, ciepłą wodą. Potem ugotuj ją do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedź i ostudź ją.

2. Cebulę obierz i zmiel razem z mięsem w maszynce do mięsa. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Potem dodaj kaszę, wbij jajka i dobrze wymieszaj. Z gotowej masy mięsnej, uformuj zgrabne kotleciki.

 

3. Obtocz je w mące i smaż na rozgrzanej patelni z olejem z każdej strony na złoty kolor.

4. Drugą cebulę obierz i pokrój w krążki. Podsmaż je na osobnej, rozgrzanej patelni z olejem do miękkości.

 

5. Potem do cebuli dodaj sos pomidorowy i doprowadź go do wrzenia na małym ogniu. Na koniec, dodaj do niego usmażone wcześniej kotlety, przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez 20-25 minut. Gotowe!

 

Miękkie i delikatne greckie kotleciki z kaszą, podawaj na gorąco, w towarzystwie zestawu surówek ze świeżych warzyw. Smacznego!

error: Content is protected !!