Ciasteczka w kilka minut – Pyszny, ekspresowy deser na każdą okazję, który przygotujesz tylko z 3 składników
5 600
Przyznam się szczerze, że byłam pod ogromnym wrażeniem prostoty wykonania i wyjątkowego smaku tych ciasteczek, kiedy po latach znów sięgnęłam po zapomniany już przepis, zalegający w moich zbiorach.
Dzielę się dziś genialnym przepisem na domowe ciasteczka z trzech składników, które zawsze wychodzą i robią wrażenie na moich niespodziewanych gościach. Do dzieła!
SKŁADNIKI:
skrobia kukurydziana- 280 g
mleko skondensowane słodzone- 200g
margaryna- 100g
PRZYGOTOWANIE:
1. Wszystkie składniki włóż do miski i mieszaj, najpierw łyżką a następnie ręką przez kilka minut do połączenia się składników. Ciasto powinno być delikatne, miękkie i nie powinno kleić się do dłoni.
2. Z gotowego ciasta odrywał kawałki i formuj z nich kulki o średnicy 2 cm.
3. Poukładaj kulki na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy.
4. Teraz spłaszcz każdą kulkę widelcem, będą miały ładny i unikalny wzór na wierzchu.
5. Piecz ciasteczka w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 10-15 minut. Gotowe!
Ekspresowe ciasteczka, powinny być lekko przypieczone od dołu i mieć jasny, złoty kolor na wierzchu. Po wystudzeniu, możesz ozdobić je według uznania, np: lukrem, cukrem pudrem lub polewą smakową. Smacznego!