„Boski smak” – Aromatyczna i sycąca zupa, której smak podbije serca Twoich bliskich

Jeśli zupa, to tylko taka która ma „boski smak”, przygotowana według tego sprawdzonego przepisu mojej babci.

 

Lekka, a zarazem sycąca zupa pełna warzyw i aromatu, trafi nawet w najbardziej wybredne podniebienia. Delikatny smak i kawałki mięsa oraz kremowa konsystencja tej zupy to „niebo w gębie”, którego nie da się szybko zapomnieć. Z całą pewnością, ta zupa zostanie z Wami na dłużej. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • żeberka wieprzowe – 500 g
  • pół woreczka ryżu
  • serek topiony śmietankowy – 200 g
  • ziemniaki – 200 g
  • marchewka
  • cebula
  • groszek zielony – 100 g
  • sól, pieprz
  • liście laurowe
  • świeży koper lub pietrucha
  • olej

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Żeberka wieprzowe oczyść, umyj, przełóż do dużego garnka i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia na dużym ogniu, a następnie zdejmij z ognia i przełóż żeberka do garnka z czystą wodą (ok. 2,5 l).

2. Ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu do miękkości przez 30-40 minut.

 

3. W tym czasie, marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Na rozgrzanej patelni z olejem, podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę.

4. Do podsmażonej już cebulki, wrzuć startą marchew i podsmażaj ją przez 2 minuty.

 

5. Ugotowane żeberka ostudź, oddziel mięso od kości i pokrój je na mniejsze kawałki.

6. Do mięsnego wywaru wrzuć pokrojone ziemniaki i połowę woreczka ryżu. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.

 

7. Po tym czasie, dodaj mięso, cebulę z marchewką i groszek. Gotuj wszystko do miękkości.

8. Pod koniec gotowania, dodaj pokrojony w kosteczkę serek topiony i liście laurowe. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.

 

9. Gotową zupę zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na kilkanaście minut, aby smaki się połączyły.

 

Pyszna, kremowa i aromatyczna zupa „boski smak” jest gotowa. Smacznego!

error: Content is protected !!