Filety z kurczaka lubi niemal każde dziecko, a przygotowane według tego sprawdzonego przepisu, zaskoczą wszystkich domowników bez wyjątku. Przygotuj od razu podwójną porcję, bo ten kurczak ze szpinakiem znika ze stołu błyskawicznie. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Mrożony szpinak wcześniej rozmroź, wypuści on wtedy więcej soku. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub drobniutko go posiekaj.
2. Smaż szpinak na maśle do czasu, aż odparuje z niego woda, a następnie dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dodaj czosnek.
3. Wszystko razem, podsmażaj przez ok. 2 minuty, potem zdejmij z ognia, dodaj 2 łyżki śmietany i dokładnie wymieszaj. Nadzienie jest gotowe.
4. Filety z kurczaka oczyść, umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Zrób w każdym nacięcie,tworząc kieszonkę na szpinakowy farsz.
5. Napełnij przygotowanym farszem kieszonki i włóż do środka plaster sera żółtego. Fileta z obu stron oprósz solą lub przyprawą do kurczaka.
6. Płaty ciasta francuskiego, podziel na dwie części. Każdą z nich ponacinaj i zapleć na ukos, tak jak na zdjęciu (długość pasków zależy od wielkości fileta). Mięso nie powinno wystawać spod ciasta.
7. Tak przygotowane filety, poukładaj na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia.
8. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 40 minut. Gotowe!
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.