Ciasto „Czułość” – Najlepsze ciasto bez pieczenia dla zapracowanych. Obok niego nikt nie przejdzie obojętnie

Genialne ciasto bez pieczenia, dla wszystkich miłośników prostych i szybkich przepisów. Jeśli jeszcze zaangażujesz swoje pociechy, zyskasz nie tylko pomoc ale również świetną zabawę dzięki której czas oczekiwania upłynie znacznie szybciej…

 

 

Od dziś zapomnisz o sklepowych łakociach o wątpliwej świeżości i jakości składników. Nie ma nic lepszego niż szybkie i proste ciasto bez pieczenia, domowej roboty i w świetnym towarzystwie bliskich. Do dzieła!

 

Składniki na ciasto:
 
  • 400 ml mleka
  • 250 g mleka skondensowanego
  • 200 gram masła
  • 200 gram herbatników
  • 3 jajka
  • 0,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • śmietana

 

Składniki polewy:
  • 12 łyżek mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki kakao

 

Przygotowanie kremu.

1. Na początek ubij jajka mikserem. Potem dodaj do nich mleko, mleko skondensowane i cukier waniliowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj mikserem.

 

2. Wymieszane składniki zagotuj w garnku na małym ogniu, a następnie odstaw do wystygnięcia. Teraz ubij mikserem miękkie, pokrojone w kostkę masło.

 

3. Do schłodzonego kremu dodaj ubite masło i całość wymieszaj mikserem.

 

Teraz przygotuj polewę.

Wymieszaj kakao z cukrem, a następnie dodaj mleko i wymieszaj dokładnie. Zagotuj w garnku na wolnym ogniu, cały czas mieszając i odstaw do wystygnięcia.

 

Czas na składanie ciasta.

1. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Na spód, ułóż pierwszą warstwę herbatników i wysmaruj je śmietaną.

2. Teraz wyłóż na całą powierzchnię warstwę kremu (Ilość warstw zależy od wielkości formy i ilości herbatników).

 

3. Warstwy układaj w ten sam sposób do wyczerpania składników, a wierzch polej obficie przygotowaną wcześniej polewą. Gotowe!

 

Gotowe ciasto, schłodź w lodówce. Przed podaniem podziel na porcje i zapraszaj do stołu na smakowitą „czułość”. Smacznego!

error: Content is protected !!