Boeuf Strogonow – Popularne danie, przygotowane według tego przepisu to mistrzostwo smaku
Boeuf Stroganow – Pochodzi od nazwiska rosyjskiego generała i urzędnika Aleksandra Grigorjewicza Stroganowa – popularne danie, w Polsce nazywane Strogonow – błędnie z racji oryginalnego nazewnictwa, ale zarówno w Polsce, jak i w innych krajach świata, przyjęła się nazwa, która funkcjonuje w gastronomii.
Genialna kombinacja kuchni francuskiej – smażona polędwica z sosem – oraz rosyjskiej, gdzie sos dodawany jest do samej potrawy, a nie osobno. Wszystko razem, wraz z dodatkami tworzy danie idealne. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
-
0,5 kg polędwicy wołowej,
-
1,5 l bulionu warzywnego,
-
0,5 szklanki śmietany 18 proc.,
-
2 cebule,
-
2 łyżki masła,
-
0,5 łyżeczki ostrej papryki mielonej,
-
łyżeczka słodkiej papryki mielonej,
-
łyżka mąki pszennej,
-
sól i świeżo zmielony pieprz,
-
2 łyżki oleju roślinnego,
-
garść posiekanej natki pietruszki.
PRZYGOTOWANIE:
1. Umyj, osusz mięso papierowym ręcznikiem i pokrój je na średnie paski. Następnie umyj i pokrój pieczarki w plasterki, a obraną cebulę w piórka. Zacznij od umycia, osuszenia i pokrojenia mięsa w paski, oczyszczenia, umycia i pokrojenia pieczarek, obrania i pokrojenia w piórka cebuli. Mięso dopraw pieprzem i odstaw.
2. Na rozgrzanej patelni z masłem, podsmaż cebulkę, a następnie dodaj pieczarki. Podsmażone i odparowane pieczarki z cebulką, zdejmij z patelni.
3. Na tej samej patelni, po smażeniu pieczarek, wrzuć mięso i smaż na złoty kolor przez ok 10-15 minut.
4. Podsmażoną polędwicę oraz pieczarki z cebulką, przełóż do garnka i oprósz lekko mąką. Chwilę podsmaż i zalej bulionem, dopraw słodką i ostrą papryką.
5. Całość duś pod przykrywką, przez 20–25 minut, a po tym czasie wlej śmietanę i wymieszaj.
6. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gotuj przez kolejne 20-25 minut. Gotowe!