Przepis dedykuję wszystkim miłośnikom piernikowych wypieków, szanującym swój czas spędzony w kuchni podczas przedświątecznej gorączki. Szybki i sprawdzony przepis, który spodoba się również najmniej doświadczonym kulinarnie i zapracowanym Paniom domu.
Niezwykły aromat, unoszący się w całym domu podczas ich pieczenia będzie przypominał Ci najpiękniejsze chwile, nawet te z dzieciństwa, kiedy takie pierniki piekła z uśmiechem na twarzy Twoja babcia.
Podczas ich dekoracji natomiast, zobaczysz uśmiechnięte buzie Twoich pociech, które chętnie pomogą Ci i będą miały z tego niezłą frajdę. W końcu pierniki na świątecznym stole, to niemal tradycja. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI NA CIASTO:
-
150 g cukru
-
250 ml mleka
-
40 g miodu
-
1 łyżeczka cynamonu
-
50 g oleju roślinnego
-
1 jajko
-
480 g mąki pszennej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
0,5 łyżeczki sody
-
szczypta gałki muszkatołowej
-
0,5 łyżeczki mielonego imbiru
-
szczypta soli
SKŁADNIKI NA KARMEL:
-
130 g cukru
-
60 ml wody
PRZYGOTOWANIE:
1. Na początek przygotuj karmel: Do garnka z grubym dnem, wsyp cukier i podgrzewaj często mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści i nabierze intensywnego, bursztynowego koloru.
2. Teraz dodaj mleko i dobrze wymieszaj. Gdy masa stanie się jednolita, zdejmij z ognia, dodaj miód, olej roślinny, przyprawy i sól. Ponownie wymieszaj.
3. W osobnej, dużej misce ubij jajko i dodaj masę karmelową. Wymieszaj mikserem na jednolitą, gładką masę.
4. Następnie dodawaj stopniowo, przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Wymieszaj i zagnieć miękkie i lepkie ciasto.
5. Przełóż ciasto na blat roboczy, posypany mąką i rozwałkuj na grubość ok. 1 cm. Wyciśnij pierniki o dowolnych kształtach.
6. Gotowe pierniki, poukładaj na blaszkę, pokrytą papierem do pieczenia.
7. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 10-15 minut.
8. W tym czasie, przygotuj lukier: Ubij białka jajek z cukrem pudrem na gładką, jednolitą masę.
Pierniki po upieczeniu i wystudzeniu, udekoruj lukrem według własnego uznania. Gotowe!