1. W kefirze wymieszaj sodę i odczekaj 2 minuty. Po tym czasie dodaj jajka, cukier, kakao, olej i przesianą mąkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, na jednolitą, gładką masę.
2. Ciasto, wyłóż na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 30-35 minut.
3. W tym czasie przygotuj krem: Połowę mleka (0,25 l) wlej do garnka i doprowadź do wrzenia. Do pozostałej części mleka wbij jajka, dodaj mąkę, cukier i cukier waniliowy, wymieszaj dokładnie trzepaczką.
4. Wlej masę do gotującego się mleka i podgrzewaj, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Wtedy dodaj miękkie, rozdrobnione masło i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Zdejmij z ognia i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
5. Z upieczonego ciasta odkrój cały wierzch tak, aby powierzchnia była prosta i równa, a następnie przekrój je wszerz na pół. Część kremu, wyłóż pomiędzy dwie części ciasta i rozsmaruj, a pozostałym kremem wysmaruj całą jego górę i boki.
6. Odcięty wcześniej wierzch ciasta, zmiel blenderem i okruszkami posyp ciasto na górze i po bokach. Gotowe!
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.