Szarlotka maślana – Lekkie i puszyste maślane ciasto z pysznym jabłkowym wnętrzem. Tego smaku nie da się łatwo zapomnieć.
4 238
Przez lata, próbowałam wielu najróżniejszych przepisów w poszukiwaniu doskonałego ciasta z jabłkami. Wiele z nich z pewnością jest godnych polecenia, jednak w moje serce najczulej trafiła szarlotka maślana.
Delikatne i lekkie, maślane ciasto, które kryje w sobie genialne jabłkowo-cynamonowe wnętrze, wprost rozpływa się w ustach. Łatwą i szybką w wykonaniu szarlotkę maślaną, polecam wszystkim miłośnikom jabłeczników. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
300 g mąki pszennej
250 g masła
250 g cukru
1 kg jabłek
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki soku z cytryny
0,5 łyżeczki soli
cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE:
1. Jabłka umyj, obierz ze skórki i usuń środek z pestkami. Pokrój je w kosteczkę i skrop sokiem z cytryny. Wymieszaj i odstaw.
2. W tym czasie przygotuj ciasto: Do miski włóż miękkie masło, dodaj sól, cukier i cukier waniliowy. Mieszaj mikserem, a gdy cukier całkowicie się rozpuści, stopniowo dodawaj po 1 jajku nie przerywając mieszania.
3. Na koniec, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz jabłka. Dokładnie wszystko wymieszaj.
4. Formę wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 20-30 minut. Gotowe!
Gotową maślaną szarlotkę przed podaniem, posyp cukrem pudrem. Smacznego!