Tak było kiedyś… Odkąd mam ten przepis w swojej kolekcji, pyszne domowe ciasteczka mam zawsze ekspresowo, kiedy tylko przyjdzie mi na nie ochota.
Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu kruche ciasteczka według tego sprawdzonego przepisu, możesz przygotować z każdym ulubionym dżemem lub innym dowolnym nadzieniem. Tanie, łatwo dostępne składniki, które zazwyczaj masz już w swojej kuchni i odrobina wyobraźni, pozwolą Ci wyczarować pyszne ciasteczka, które ze stołu znikają błyskawicznie.
Kruche ciasteczka z dżemem są idealne na każdą okazję, zarówno do filiżanki porannej lub popołudniowej, aromatycznej kawy i herbaty, jak i na zdrową, chrupiącą przekąskę dla Twoich pociech. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Do wygodnej miski przełóż kwaśną śmietanę, dodaj miękkie masło, cukier i cukier waniliowy oraz skórkę z pomarańczy (opcjonalnie). Wszystko dobrze wymieszaj mikserem.
2. Teraz dodaj przesianą mąkę, wymieszaj na jednolitą masę i zagnieć gładkie ciasto.
3. Gotowe ciasto podziel na dwie równe części, każdą zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
4. Po tym czasie, rozwałkuj ciasto w kształt prostokąta, a następnie w 6-8 cm paski.
5. Na brzegu każdego paska, nałóż porcję dżemu i zawiń w rulon. Potem każdy rulon, pokrój na mniejsze kawałeczki (jak na zdjęciu).
6. Ciasteczka przełóż na blaszkę, przykrytą papierem do pieczenia i piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 20 minut.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.