Ciasto Napoleon – Nie ma lepszego połączenia, niż delikatne ciasto i pyszny, słodki krem

NAPOLEON od zawsze gości na moim uroczystym stole, a moi goście wprost nie mogą się go doczekać. Wcale mnie to nie dziwi, ponieważ nie ma nic lepszego, niż połączenie delikatnego ciasta z pysznym kremem. Poznaj mój najlepszy przepis na ciasto, które pokocha nawet najbardziej wybredny łasuch. Do dzieła!

 

 

SKŁADNIKI:
  • 580 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 300 g masła
  • 200 margaryny
  • 1,5 l mleka
  • 0,5 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 szklanka cukru
  • wanilia do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. 520 g przesianej mąki, wsyp do miski i dodaj jajko, margarynę, śmietanę i 100 g masła. Wymieszaj i zagnieć ciasto.
Następnie podziel ciasto na 8 równych części, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.

2. W tym czasie, ubij 3 jajka z cukrem i resztą mąki. Mleko doprowadź do wrzenia i dodaj ubitą masę, mieszaj do czasu aż zgęstnieje. Na koniec dodaj wanilię, resztę masła i dobrze wymieszaj.

 

3. Każde schłodzone wcześniej ciasto, rozwałkuj na taką samą wielkość.

4. Wszystkie, piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C, przez 10 minut. 7 upieczonych ciast, przekładaj kremem i układaj jedno na drugim, a pozostałe jedno ciasto zmiel na okruszki. Posyp nimi całego NAPOLEONA z wierzchu.

 

5. Gotowe ciasto, wstaw do lodówki na 5-7 godzin.

Smacznego!

error: Content is protected !!