1. Dzień wcześniej, wieczorem, zalej koniakiem pokrojone drobno suszone morele i rodzynki (możesz zalać je również mocną czarną herbatą lub gorącą wodą).
2. 70 g cukru wymieszaj z cynamonem i dodaj uprażone wcześniej i pokrojone drobno orzechy.
3. Cukier waniliowy wymieszaj z cukrem i małymi porcjami dodawaj do ubijanych przez kilka minut jajek.
4. Potem, pomału, dodaj 60 ml rozpuszczonego masła, przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i dobrze wymieszaj.Ciasto powinno mieć konsystencję gładkiej, gęstej śmietany.
5. Obrane i umyte jabłka, pokrój na cienkie plasterki (do 2 mm), przełóż do miski i posyp skrobią.
6. Formę, wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj olejem.
7. Najpierw wlej do formy połowę ciasta, posyp orzechami, poukładaj połowę jabłek i odcedzone, suszone owoce. Potem zalej drugą połową ciasta, a na nie resztę jabłek i orzechów.
8. Piecz szarlotkę w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 50-55 minut. Na pierwsze 30 minut, możesz przykryć ciasto folią aluminiową, wtedy orzechy się nie przypalą.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.