Chrusty na kwaśnej śmietanie – Lepiej przygotuj od razu podwójną porcję
25 375
Obok chrustów, przygotowanych według tego przepisu, nikt nie przejdzie obojętny. Chrupiące na zewnątrz i delikatne, puszyste w środku, pozostaną smaczne i świeże nawet następnego dnia. Chociaż ze swojego doświadczenia wiem, że znikają tak szybko, że warto od razu przygotować podwójną porcję… Do dzieła!
SKŁADNIKI:
250 g mąki pszennej
4 żółtka jaj
50 ml mleka
50 g masła
50 g cukru
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżeczka suchych drożdży
1 łyżka brandy
szczypta soli
cukier puder
olej słonecznikowy
PRZYGOTOWANIE:
1. W ciepłym mleku, rozpuść drożdże z odrobiną cukru. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
2. Następnie, dodaj mąkę z resztą cukru i solą oraz żółtka, brandy i śmietanę. Wymieszaj i podczas zagniatania ciasta, dodaj stopione masło. Przełóż do miski, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
3. Po tym czasie, rozwałkuj ciasto na grubość 0,5 mm i pokrój na równe prostokąty. Na środku każdego zrób nacięcie i przełóż przez dziurkę krawędź ciasta (jak na zdjęciu).
4. Smaż chrustu w głębokiej patelni lub garnku z dużą ilością oleju, z każdej strony na złoty kolor.
Gotowe chrusty, odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i solidnie posyp cukrem pudrem. Smacznego!