Ogórki marynowane z musztardą – Pyszna, chrupiąca i aromatyczna przekąska każdego dnia
1 276
Uwielbiam ogórki kiszone, konserwowe i marynowane w każdej postaci. Przepis który prezentuję poniżej jest jednak nieco inny niż wszystkie tradycyjne.
Ogórki marynowane z musztardą, według tego sprawdzonego przepisu są aromatyczne, chrupiące i niezwykle smaczne. Świetnie smakują jako samodzielna przekąska oraz jako dodatek do większości dań. Do dzieła!
SKŁADNIKI:
4 kg ogórków
2 główki czosnku
2 łyżki musztardy w proszku
2 łyżki soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu
200 ml octu
200 g cukru
200 ml oleju roślinnego
1 pęczek kopru
PRZYGOTOWANIE:
1. Dobrze umyte ogórki, przełóż do miski i zalej zimną wodą. Odstaw na 2 godziny.
2. Po tym czasie, duże ogórki pokrój wzdłuż na 8 części, a małe na 4.
3. Teraz, do oleju dodaj cukier, ocet, sól, musztardę i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
4. Następnie, dodaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek.
5. Na koniec, dodaj drobno pokrojony koperek.
6. Dodaj zalewę do ogórków i wymieszaj. Odstaw na 3 godziny i przemieszaj dokładnie co 30 minut.
7. Poukładaj ogórki w litrowych lub półlitrowych, czystych szklanych słoików i zalej marynatą.
8. Zakręć słoiki szczelnie zakrętkami i pasteryzuj w garnku z wodą przez ok. 15 minut.
Gotowe marynaty, wyjmij z garnka i przewróć do góry dnem i przykryj ciepłym ręcznikiem. Po całkowitym wystygnięciu, przechowuj słoiki w ciemnym i chłodnym miejscu.
Podziel się przepisem z przyjaciółmi, a z nami swoimi wrażeniami!