Sałatka Dunajska – Poznaj przepis, który na zawsze utkwi Ci w pamięci

Proste, szybkie i genialne przepisy to coś, czego w dzisiejszych, zabieganych czasach poszukujemy najczęściej i najchętniej.

 

W dużej mierze smak tej genialnej sałatki, zależy od jakości użytych produktów. Idealne połączenie pysznych warzyw i smakowitej zalewy, stworzy sałatkę, której nikt się nie oprze. Świetnie smakuje do najróżniejszych dań mięsnych, tych odświętnych oraz zwyczajnych obiadowych. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 2 kg marchewki
  • 2 kg pomidorów
  • 2 kg cebuli
  • 2 kg papryki
  • 200 ml octu
  • 360 g cukru
  • 2 łyżki soli
  • 400 ml oleju słonecznikowego

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Obraną cebulę i paprykę, pokrój w pół piórka. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a pomidory w cienkie plasterki.

 

2. Przełóż warzywa do dużej miski, dodaj do nich sól, cukier, olej i ocet. Wszystko dokładnie wymieszaj odstaw na ok. 1 godzinę – warzywa w tym czasie, powinny puścić dużo soku. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw do smaku.

 

3. Po tym czasie, przełóż wszystko do garnka i gotuj na małym ogniu przez ok. 20 minut, licząc od czasu kiedy zaczęła wrzeć.

 

4. Teraz przełóż gorące warzywa do wysterylizowanych, szklanych słoików i zakręć szczelnie pokrywki. Odwróć słoiki do góry dnem, przykryj ciepłym ręcznikiem i pozostaw na całą noc.

 

Gotową sałatkę, przechowuj w temperaturze pokojowej. Świetnie smakuje jako samodzielna przekąska oraz jako dodatek wszelkich dań makaronowych, mięsnych i ziemniaczanych.Zapewniam, że nie powstydzisz się jej również, podając ją na świąteczny stół. Smacznego!

 

Spodobał Ci się ten przepis? Podziel się nim z przyjaciółmi!

error: Content is protected !!