Idealne ciasto na pierogi – Dzięki tym proporcjom, zaczniesz robić je częściej

Pierogi – tradycyjne polskie danie, które uwielbia każdy. Nikt nie przejdzie obojętnie, obok pierogów z mięsem, kapustą i grzybami, ruskich czy z sezonowymi owocami na słodko.

Przygotowanie idealnego ciasta, okazuje się jednak być problemem wielu z nas, dlatego nie często zabieramy się za ich robienie.

 

 

Do niedawna, sama miałam z tym kłopot, ale od kiedy dostałam ten przepis, pierogi w różnej postaci często goszczą w moim domu.

 

Szybko przekonałam się, że znając odpowiednie proporcje i ważną zasadę, przygotowanie ciasta na pierogi to czysta przyjemność.
Woda, mąka i sól to składniki, które zawsze masz w swojej kuchni, więc wystarczy tylko zastosować jedną ważną zasadę.

 

Do przygotowania idealnego ciasta na pierogi, zawsze dodawaj stopniowo, gorącą wodę. Z całą pewnością zimna woda nie jest odpowiednia.

 

 

Poznaj więc proporcje, na idealne ciasto na pierogi:
  • 2-2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • sól do smaku

 

Słyszałam też, że niektórzy dodają jeszcze kilka kropli oleju lub trochę sody oczyszczonej. Czy te sposoby są już Ci znane?

Spróbuj i przekonaj się sama!

error: Content is protected !!