Idealne ciasto na pierogi – Dzięki tym proporcjom, zaczniesz robić je częściej
5 186
Pierogi – tradycyjne polskie danie, które uwielbia każdy. Nikt nie przejdzie obojętnie, obok pierogów z mięsem, kapustą i grzybami, ruskich czy z sezonowymi owocami na słodko.
Przygotowanie idealnego ciasta, okazuje się jednak być problemem wielu z nas, dlatego nie często zabieramy się za ich robienie.
Do niedawna, sama miałam z tym kłopot, ale od kiedy dostałam ten przepis, pierogi w różnej postaci często goszczą w moim domu.
Szybko przekonałam się, że znając odpowiednie proporcje i ważną zasadę, przygotowanie ciasta na pierogi to czysta przyjemność.
Woda, mąka i sól to składniki, które zawsze masz w swojej kuchni, więc wystarczy tylko zastosować jedną ważną zasadę.
Do przygotowania idealnego ciasta na pierogi, zawsze dodawaj stopniowo, gorącą wodę. Z całą pewnością zimna woda nie jest odpowiednia.
Poznaj więc proporcje, na idealne ciasto na pierogi:
2-2,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka gorącej wody
sól do smaku
Słyszałam też, że niektórzy dodają jeszcze kilka kropli oleju lub trochę sody oczyszczonej. Czy te sposoby są już Ci znane?