„Orzechowa słodycz” to ciasto, które zostanie Ci w pamięci na długo
1 758
Szybkie i genialne wypieki, to coś co uwielbia każda zapracowana Pani domu. Jeśli w domu są dzieci, słodyczy nie może zabraknąć, a to ciasto upieczesz szybko i bez najmniejszego trudu.
Prezentuje się pięknie, świetnie smakuje i zachwyci każdego, zarówno podczas tradycyjnej filiżanki aromatycznej kawy, jak i podczas uroczystości rodzinnej i spotkania z przyjaciółmi. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
3 szklanki mąki
300 g margaryny
200 g masła
białko z 4 jajek
4 żółtka
1 szklanka cukru
5 g cukru waniliowego
2 szklanki orzechów włoskich
1 łyżeczka sody
0,5 łyżeczki octu
0,5 l gotowanego mleka skondensowanego
PRZYGOTOWANIE:
1. Z pomocą miksera, wymieszaj żółtka z margaryną i mąką, a następnie dodaj sodę, zgaszoną octem. Wymieszaj, zagnieć ciasto i podziel je na 3 równe części.
2. Schłodzone wcześniej białka jajek, ubij z cukrem na gęstą, sztywną pianę. Następnie dodaj posiekane drobno orzechy.
3. Upiecz wszystkie ciasta w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 30 minut. Poczekaj, aż wystygną.
4. Na koniec, wymieszaj skondensowane mleko z masłem i połącz z masą białkową. Każde ciasto, przekładaj kremem i układaj jedno na drugim. Wysmaruj również wierzch i boki ciasta, udekoruj orzechami. Przed podaniem, wstaw do lodówki na ok. 5 godzin. Smacznego!