Nigdy nawet nie pomyślałam, że samodzielne pieczenie chleba w domu może być tak proste! Sama decyduję jakie dodatki znajdą się w nim, więc mam gwarancję, że jest całkowicie zdrowy.
Badania potwierdziły, że spożywanie odpowiednio przygotowanego ciemnego pieczywa z otrębami bez drożdży, skutecznie zapobiega otyłości, oczyszcza naczynia krwionośne z toksyn i reguluje pracę jelit a także zapobiega cukrzycy.
Domowy chleb żytni zawiera tylko 117 kcal na 100 g i może być bezpiecznie spożywany przez osoby na ścisłej diecie.
Domowy chleb można upiec na wiele różnych sposobów. Ten jest najłatwiejszy i najszybszy w przygotowaniu.
SKŁADNIKI
-
220 g mąki żytniej
-
40 g otrębów owsianych
-
200 ml kefiru
-
2 łyżki oleju roślinnego (lub oliwy z oliwek)
-
1,5 łyżeczki soku z cytryny
-
1 łyżeczka cukru
-
1 łyżeczka soli
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej
-
0,5 łyżeczki wody, olej do smarowania formy
-
1,5 łyżeczki nasion kolendry
-
nasiona lnu (lub dyni, słonecznika i inne według uznania)
PRZYGOTOWANIE
1. Wymieszaj sok z cytryny z sodą i kefirem. Potem dodaj cukier, sól i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Na koniec dodaj olej (lub oliwę z oliwek), otręby i nasiona lnu (lub innych).
2. Do płynnej mieszanki wsyp przesiana mąkę żytnią i dokładnie wymieszaj. Teraz możesz wyrabiać ciasto rękami. Wyrabiaj ciasto, aż uzyskasz jednolitą, lekko klejąca się masę bez grudek.
Gotowe ciasto przełóż do formy, wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40-60 minut.