Sztuczki Szefów Kuchni – Kulinarne triki, dzięki którym wszystkie dania wyjdą perfekcyjne.
4 591
Czy zdarzyło Ci się, że próbowałeś pysznej potrawy w znanej restauracji, a potem znalazłaś przepis i przygotowałaś ją samodzielnie w domu. Okazało się jednak, że jest zupełnie inna niż ta, którą jadłaś w restauracji? Z pewnością nie chodziło wcale o wyjątkowe produkty, ponieważ kupiłaś wszystko najlepszej jakości. Sekretem są proste sztuczki, których często używają szefowie kuchni.
Oto 15 genialnych sztuczek kulinarnych, dzięki którym przygotujesz perfekcyjne dania, jak w restauracji:
1. Jeśli musisz użyć surowej cebuli, namocz ją wcześniej w lodowatej wodzie. Cebula nie będzie już tak ostra, a co najważniejsze, nie będzie miała nieprzyjemnego, charakterystycznego posmaku.
2. Jeśli kupiłaś zbyt mocną kawę o bardzo gorzkim smaku, nie zniechęcaj się. Przed zaparzeniem dodaj do niej szczyptę soli i odrobinę cynamonu. Ta sztuczka nada Twojej kawie łagodniejszego smaku i boskiego aromatu.
3. Jeśli przygotowujesz sałatkę ze świeżych, soczystych warzyw, posól ją dopiero przed podaniem. W przeciwnym razie, warzywa puszczą wodę i sałatka zamieni się w zupę.
4. Aby mięso miało jedwabistą konsystencję i usmażyło się szybciej, pokrojone w plastry mięso wymieszaj z mieszanką skrobi kukurydzianej i białek jaj. Ta sztuczka pomoże ci przygotować bardzo soczyste i delikatne mięso, które wprost rozpuszcza się w ustach.
5. Aby twoje wypieki były idealne, zawsze mieszaj taką samą ilość mąki i cukru i zawsze używaj tyle jajek, ile tłuszczu. Przy czym pamiętaj, że nie chodzi tu o ilość produktów, ale o ich wagę. Maksymalna różnica jaj w stosunku do oleju może wynosić 20%. Warto więc zaopatrzyć się w wagę kuchenną.
6. Zawsze dodawaj trochę soli do ciasta, przed jego upieczeniem. Zaledwie pół łyżeczki soli, znacznie poprawi smak innych składników i przypraw. Rodzaj użytej soli nie ma tu żadnego znaczenia.
7. Dodawaj łyżeczkę masła orzechowego lub musztardy do sosów, aby miały wyraźniejszy smak i aromat. Ta sztuczka jest szczególnie przydatna, jeśli potrawę podczas jej przygotowania musisz dusić pod przykryciem.
8. Jeśli znudziły ci się jajka sadzone, a jajka w koszulkach zajmują zbyt wiele czasu, ta sztuczka jest dla Ciebie. Rozbij jajka na patelnię, tak jakbyś miała je usmażyć, ale zamiast oleju lub masła, wlej wodę i postaw na ogniu. W efekcie otrzymasz idealne jajka z płynnym żółtkiem.
9. Dodaj kieliszek wódki do ciasta francuskiego. Po upieczeniu otrzymasz bardzo chrupiącą skórkę, a cały alkohol odparuje i nie zepsuje smaku ciasta. Możesz zamiast wódki, użyć brandy lub rum, aby urozmaicić jego smak.
10. Jeśli lubisz mrożoną herbatę owocową, dodaj do niej szczyptę sody. Neutralizuje ona taniny w herbacie, która odpowiada za cierpki smak owoców.
11. Co zrobić, aby uzyskać doskonale usmażone mięso? Osusz mięso ręcznikiem papierowym, aby było suche, posól i dopiero włóż na dobrze rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Najlepsza do smażenia mięsa jest patelnia ze stali nierdzewnej lub żeliwna.
12. Do mielonego mięsa dodaj trochę bułki tartej. Łatwiej jest je formować, zachowują swój kształt i do tego są chrupiące po usmażeniu.
13. Zawsze podgrzewaj lub schładzaj naczynia, na których podajesz potrawy na stół, do temperatury serwowanego dania. Piekarnik i lodówka pomogą ci w tym odpowiednio. W ten sposób jedzenie zachowa swoją pierwotną temperaturę i dłużej zachowają świeży wygląd.
14. Jeśli nie masz pod ręką skrobi kukurydzianej, pokruszone chipsy rewelacyjnie pomogą ci zagęścić sos chili. Aby zrobić idealny sos, najpierw wymieszaj skrobię kukurydzianą (lub chipsy) z piwem, a następnie dodaj pieprz.
15. Dodaj trochę skrobi kukurydzianej do jajecznicy lub omleta, aby były bardziej lekkie, puszyste i delikatne. Ponadto taka sztuczka, zapobiegnie przypaleniu patelni.