Domowy Keczup – Delikatny i aromatyczny. Wiesz co jesz.
8 171
Dziś, na półkach sklepowych można znaleźć wiele różnych keczupów, według każdego gustu i na miarę każdego portfela. Ale co może być lepszego niż pyszny keczup zrobiony własnymi rękami z naturalnych składników?
Domowy keczup, który wykonasz ze sprawdzonych składników i przyprawisz według własnego uznania, jest zdrowy, a smakiem dorównuje najlepszym markom. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI
3 kg pomidorów
0,5 kg jabłek
0,25 kg cebuli
1 łyżka soli
1,5 łyżki stołowej cukru
50 g octu jabłkowego
czerwony i czarny pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
Zaparz pomidory wrzątkiem, a następnie zanurz je w zimnej wodzie. Pozbądź się skórek. Jabłka obierz i wykrój środek z nasionami, cebulę obierz. Pokrój wszystkie składniki w kostkę i gotuj, aż cebula będzie miękka. Następnie zblenduj wszystkie składniki i gotuj na wolnym ogniu, aż masa pomidorowa zgęstnieje (około 50 minut). Podczas gotowania dodaj sól, cukier, dwa rodzaje pieprzu i ocet jabłkowy. Kiedy zgęstnieje, zdejmij z ognia i przelej do słoików. Zamknij dobrze pokrywkami i odstaw do wystygnięcia.
Smak tego keczupu zależy od odmiany jabłek i jakości pomidorów. Możesz dowolnie eksperymentować ze smakiem i spróbować wersji z kwaśnymi lub słodkimi owocami. Możesz także dodać czosnek i inne przyprawy.
Przygotuj domowy keczup, a nie pożałujesz. Od razu przygotuj więcej, bo z pewnością będzie znikał w błyskawicznym tempie. Smacznego!