Szwajcarskie Kruche Ciasteczka – Pyszne, maślane ciasteczka będą idealne na przekąskę do plecaka twojej pociechy.
2 224
Wkładając taką przekąskę do plecaka swojej pociechy, możesz być spokojna o jej zdrowie. W niewielkich ilościach, nawet każdego dnia nie zaszkodzą, a dodadzą dawkę energii niezbędnej w prawidłowym rozwoju dzieci.
Kruche ciasteczka, według szwajcarskiej receptury, na bazie masła są łatwe w przygotowaniu, a wszystkie potrzebne składniki z pewnością zawsze znajdziesz w swojej kuchni. Do dzieła!
SKŁADNIKI
220 g mąki pszennej
110 g skrobi kukurydzianej
220 g masła
110 g cukru
PRZYGOTOWANIE
1. Ubij masło z cukrem na gładką, kremową masę.
2. Następnie dodaj przesianą mąkę i skrobię. Zagnieć ciasto, owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.
3. Po tym czasie, rozwałkuj ciasto na papierze do pieczenia na grubość 5 mm.
4. Odciśnij okrągłą foremką ciasteczka i widelcem ponakłuwaj ich powierzchnię. Potem posyp cukrem.
5. Włóż gotowe ciasteczka do lodówki na 20 minut.
6. Kiedy się schłodzą i nieco stwardnieją, włóż ciasteczka do piekarnika, rozgrzanego do 160 stopni i piecz przez 25 minut. Po wystudzeniu ciasteczka są gotowe. Smacznego!
Jak widać, wykonanie ich jest niezwykle proste i z pewnością poradzi sobie z nimi nawet najmniej doświadczona Pani domu. Przygotowane według tego przepisu ciasteczka, mogą być również świetną bazą do rozmaitych deserów.
Wystarczy odrobina kreatywności, aby stworzyć deser nieco inny nawet każdego dnia!